Jan en Albertje Guichelaar uit Koekange en Meppel zestig jaar getrouwd

Koekange/Meppel – Voor het echtpaar Guichelaar-Ronner was het woensdag een heugelijke dag: ze  traden 60 jaar geleden in het huwelijk. Jan Guichelaar (83) komt uit Koekange, maar werd geboren in De Wijk en Albertje, beter bekend als Appie (83), is afkomstig uit Rogat.

Dat dorp was ook de plek waar de twee geliefden elkaar voor het eerst ontmoetten,  in de winter van 1954 op het ijs van de Hoogeveense Vaart. Albertje was er met haar vriendinnen te schaatsen en Jan kwam na afloop van de avondschool checken of er vrouwelijk schoon aanwezig was. „En daar zag ik haar, ze had een witte muts op. Dat leek mij wel wat.’ Voor Jan was het liefde op het eerste gezicht. Bij Appie moest het nog even landen. „Ik heb hem ook nog een keer  weggestuurd, zodat ie wat bedenktijd had”, lacht ze.

Aannemer

Jan was tijdens zijn werkzame leven eigenaar en aannemer van bouwbedrijf Guichelaar in Koekange. Het eerste huis aan de Kerklaan, dat het jonge stel na hun trouwen betrok, werd nog gezet door zijn vader. Albertje werkte acht jaar bij een dierenarts in Ruinerwold. „Daar was ik de spin in het web zeg maar.” Samen kregen ze twee kinderen en inmiddels zijn er ook vier achterkleinkinderen en een achterkleinkind.

Ze maakten mooie reizen naar Frankrijk, Oostenrijk en Italië. Ook aan de vele bootcruises bewaren ze goede herinneringen. Jan mag nog graag klaverjassen en was twintig jaar vrijwilliger bij de brandweer. Ook voor de lagere school in Koekange vervulde hij diverse bestuurstaken. De grote passie van Albertje was altijd toneelspelen: ze was dertig jaar lid van wat toen nog reciteervereniging Mr. W. Bilderdijk in Berghuizen was.

Geven en nemen

Het echtpaar woont tot hun grote spijt niet meer samen.  Albertje woont sinds drie jaar in woonzorgcentrum het Irenehuis in Meppel, Jan in het Hof van Koekange. Hij komt bijna elke dag op bezoek bij haar. Het geheim van een 60-jarig huwelijk, daar zijn ze het beiden wel over eens: „Het leven is geven en nemen. Soms ben je het niet met elkaar eens, maar dan heb je ook iets om het goed te maken.”

De diamanten bruiloft werd gevierd met een etentje in kleine familiekring.  Locoburgemeester Egbert van Dijk kwam namens de gemeente De Wolden persoonlijk de felicitaties overbrengen.

Het bericht Jan en Albertje Guichelaar uit Koekange en Meppel zestig jaar getrouwd verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!