Enthousiaste vrijwillige boswachters gezocht voor De Wieden

Meppel – Ben je graag veel buiten én enthousiast over de natuur? Natuurmonumenten kan jouw hulp goed gebruiken. Graag ontvangen wij, op bijzondere plekken in onze natuurgebied, onze gasten (omwonenden, recreanten en toeristen) persoonlijk. Met een gesprek over het gebied, de natuurbescherming en de vraag om bij te dragen.

Als vrijwillige boswachter bepaal je zelf, welke tijd je wanneer wilt inzetten. Is dit voor drie maanden lang elk weekend of 1x per maand voor een langere periode? Dat bepaal je in overleg! Wij zorgen voor een vast contactpersoon, duidelijke informatie en bieden je trainingen om je kennis actueel te houden.

Spreekt dit je aan? En heb jij een gastvrije houding en passie voor de natuur? Schrijf je dan nu in voor onze vrijblijvende (online) kennismakingsbijeenkomsten voor nieuwe vrijwillige boswachters voor De Wieden

Meren- en moerasgebied

Natuurgebied De Wieden maakt deel uit van Nationaal Park Weerribben-Wieden, een enorm meren- en moerasgebied in de Kop van Overijssel. Bijna 11.000 hectare waterrijke natuur waar je kunt varen, wandelen en fietsen. Op de grote meren kan het soms flink spoken, maar je vindt er ook stille wateren waar de wolkenlucht glansrijk in weerspiegelt.

Het landschap van De Wieden danken we aan onze voorouders. Zij wonnen hier vanaf de vijftiende eeuw turf, een kostbare brandstof. Het veengebied werd door de tijd heen langzaam afgegraven. Zo kreeg het water steeds meer ruimte. Er ontstonden zelfs grote meren (wieden), zoals de Belterwijde en Beulakerwijde (ook Belterwiede en Beulakerwiede genoemd).

Na de vervening raakte De Wieden in rustiger vaarwater. Het gebied werd gebruikt voor de teelt van riet, als hooiland en weidegrond. Platte boten met vee en rieten voeren af en aan. Te natte delen werden aan de natuur overgelaten. Zo ontstond een kleurrijk landschap waar we nu van kunnen genieten. Het barst er van de vogels, er bloeit van alles, in het water spelen otters en er zijn allerlei overgangen van nat naar droog, van open naar dicht, van kleinschaligheid naar weidsheid.

Werken bij Natuurmonumenten

Natuurmonumenten is trots en deskundig beheerder van natuurgebieden, waardevolle landschappen en cultureel erfgoed. We verrijken Nederland met bestaande en nieuwe natuurgebieden. Overal in het land. Voor iedereen. We stellen natuur en cultuurhistorie veilig door gebieden en gebouwen aan te kopen, te beheren en toegankelijk te maken. Ook leveren we een bijdrage aan herstel van de biodiversiteit op het boerenland. Dat doen we al sinds 1905 met steun van ruim 760.000 betrokken leden. Deze leden, donateurs en vrijwilligers komen samen met ons op voor natuur in Nederland.

Meer informatie over de functie vrijwillige boswachter (leden)werving voor De Wieden, vind je op de website van Natuurmonumenten (www.natuurmonumenten.nl/vrijwilligers) of neem contact op met Bernadette Haverkort, beheerder bezoekerscentrum telefoon 0654295215 (ma t/m woensdag bereikbaar) Tevens vind je hier ook meer informatie over onze vacature voor vrijwillige groep coördinator (2 tot 4 uur in de week).

Het bericht Enthousiaste vrijwillige boswachters gezocht voor De Wieden verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!