Oud-burgemeester van Meppel Cees Bijl gaat met pensioen

Meppel/Assen – Cees Bijl treedt per 1 december terug als gedeputeerde van de provincie Drenthe. De 66-jarige Bijl, die vijf jaar geleden zijn baan als burgemeester van Emmen verruilde voor die van gedeputeerde, gaat dan met pensioen. De PvdA-bestuurder geeft aan dat het zijn persoonlijke wens is een volgende levensfase in te gaan, waarin de agenda minder dominant is. Bijl was voor Emmen eerste burger van de gemeente Meppel.

Bijl benadrukt dat zijn besluit niet is ingegeven door politieke of relationele overwegingen: “De samenwerking in ons college en met Provinciale Staten ervaar ik als vriendschappelijk en collegiaal. Dat geldt ook voor de ambtelijke organisatie. Door mijn voornemen terug te treden nu kenbaar te maken, kan de PvdA in alle rust op een goede manier in de opvolging voorzien.”

Carrière van Cees Bijl

Cees Bijl begon 43 jaar geleden zijn politieke loopbaan als gemeenteraadslid en later als wethouder van Enkhuizen. Vervolgens was hij burgemeester van achtereenvolgens Leeuwarderadeel, Meppel en Emmen. In die laatste gemeente, waar hij 15 jaar burgemeester was, had hij al aangegeven geen vierde termijn te ambiëren. Daarmee was Bijl in 2016 voor de PvdA de aangewezen persoon om in het college van Gedeputeerde Staten Ard van der Tuuk op te volgen. In 2019 won de PvdA met Bijl als lijsttrekker de Provinciale Statenverkiezingen.

Met dankbaarheid kijkt Bijl terug op zijn loopbaan van 43 jaar in het openbaar bestuur: “Ik had het voorrecht van mijn hobby mijn werk te mogen maken en heb daarin altijd veel vertrouwen en steun ervaren. Na 1 december zal ik zeker maatschappelijk betrokken en actief blijven, maar wel met een andere invulling van de agenda.”

Dankbare statenfractie

De Drentse Statenfractie van de PvdA heeft met groot respect kennisgenomen van het vertrek van gedeputeerde Cees Bijl. Hij stelde de fractie afgelopen weekend op de hoogte van zijn voornemen, tijdens een bijeenkomst om het politieke jaar af te sluiten. PvdA-Fractievoorzitter Hendrikus Loof: ‘En toen werd het wel even stil. Deze mededeling hadden de fractieleden niet aan zien komen.’

De fractie sprak na het bericht zeer grote waardering uit voor de wijze waarop Cees Bijl de afgelopen vijf jaar invulling heeft gegeven aan zijn werk als PvdA-gedeputeerde. Loof: ‘Cees trad in 2016 aan en vond moeiteloos zijn plek in het College van Gedeputeerde Staten. Hij behaalde in 2019 als lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen in 2019 een klinkend resultaat, op basis van een sterk en sociaal programma. De PvdA kwam dat jaar als grootste partij in Drenthe uit de bus en nam vervolgens, onder zijn leiding, het initiatief voor de vorming van een nieuw provinciebestuur.’

Het werkelijke afscheid van Cees Bijl vindt pas eind november plaats waardoor de PvdA-Statenfractie voldoende tijd heeft om in de opvolging te voorzien. Loof: ‘Het zijn grote schoenen om te vullen maar we gaan er in alle rust de komende weken over nadenken. Ik heb er alle vertrouwen in dat onze partij een goede opvolger weet te leveren.’

De voorzitter van het PvdA Gewest Drenthe, Jacob Bruintjes, was ook aanwezig tijdens de bijeenkomst. Hij deelt in de grote waardering voor de inzet van Cees Bijl. Bruintjes: ‘Meer dan 40 jaar heeft Cees de PvdA vertegenwoordigd in het openbaar bestuur. Dat is iets om ongelooflijk trots op te zijn. We gaan deze man missen!’

Cees Bijl gaat per 1 december met pensioen. Na ruim 40 jaar actieve dienst in het openbaar bestuur wordt hem dat zeer gegund door het PvdA-bestuur en de Statenfractie.

Het bericht Oud-burgemeester van Meppel Cees Bijl gaat met pensioen verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!