Sprookjes komen naar vier dorpen in de gemeente Westerveld

Dwingeloo – De kogel is door de kerk. Ruim twee jaar na de succesvolle eerste editie gaat het kindertheaterfestival De Sprookjestuinen van Drenthe deze zomer terugkomen. Er komt niet één sprookjesweekend, er worden zelfs twéé weekenden georganiseerd vol kindertheater in verschillende tuinen.

Op 17 en 18 juli is er een sprookjesweekend in tuinen in Dwingeloo en Diever, op 28 en 29 augustus komen de sprookjesfiguren tuinen in Havelte en Uffelte betoveren. De online kaartverkoop is onlangs van start gegaan.

Het bleek een succesvol concept twee jaar geleden: Kleinschalige theatervoorstellingen voor kinderen in verschillende tuinen in Dwingeloo en Diever. Het ging zoals initiator Susanne Hurenkamp uit Geeuwenbrug voor ogen had: vele kinderen gingen met hun ouders of grootouders op de fiets de verschillende tuinen langs om cultureel te genieten.

Cultuurarme coronaperiode

Susanne is kunstenaar en theatermaker en wil met het festival uitdragen dat je altijd in sprookjes moet blijven geloven. „Dat we nu na een cultuurarme coronaperiode weer vreugde mogen brengen is fantastisch. Na een online festival met Pinksteren vorig jaar wilden we heel graag weer écht theater bij de kinderen brengen. Daarom lieten we dit jaar Pinksteren aan ons voorbijgaan met alle hoop op de zomerperiode.”

Op 17 en 18 juli vindt het eerste sprookjesweekend plaats in Dwingeloo en Diever. Prinses Sprakeloos, zeven regenboogfeeën en verschillende sprookjesfiguren komen vanuit Letterland en Sprookjesland naar Drenthe. De feeën en sprookjesfiguren kom je in de tuinen tegen. Susanne: „Twee jaar geleden hadden we een gratis openingsvoorstelling, waarna iedereen uitvloog naar de verschillende tuinen. Dat hebben we nu vanwege corona ander opgelost: De opening met Prinses Sprakeloos wordt vanuit Beleefpark Dwingeloo online gepresenteerd. Iedereen kan dus eerst online de opening bekijken voor ze naar de verschillende tuinen gaan.”

Roodkapje komt ook.

Het tweede weekend is op 27 en 28 augustus. Daarvoor zijn tuinen in Havelte en Uffelte geselecteerd om te worden omgetoverd tot Sprookjestuinen en als decor te dienen voor de voorstellingen. Ook daar kun je feeën en sprookjesfiguren ontmoeten. „Omdat we het kleinschalig willen houden, lag de keuze voor een tweede weekend op een andere locatie in Drenthe voor de hand. Niet één groots festival, maar meerdere kleine, dat past bij De Sprookjestuinen.”

Sprookjestuinenlied

Ook is een Sprookjestuinenlied geschreven door cabaretière Margriet Bolding uit Dwingeloo. „Het regent kleine lettertjes is ons nieuwe lijflied. Claudia Conijn, van Claudine Music, maakte er prachtige muziek bij. Het lied komt op de website zodat alle kinderen het alvast kunnen horen en kunnen meezingen. En zal de komende jaren blijvend te horen zijn.”

Met het kindertheaterfestival heeft Susanne meerdere doelen voor ogen. „Kinderen op een laagdrempelige manier in aanraking brengen met theater, dat is waar het vooral om gaat. Hier op het platteland is het cultuuraanbod voor kinderen niet erg groot, daar wil ik verandering in brengen. Maar ook versterken we de saamhorigheid op het platteland door met elkaar te organiseren en theater te maken. Aan de openingsvoorstelling bijvoorbeeld werken vele lokale mensen mee, zowel kinderen en jongeren als volwassenen. Het feit dat de prinses uit Letterland komt is bovendien niet zomaar bedacht. Lezen, spelen met letters en woorden maken komen in het festival nadrukkelijk naar voren.”

Er is geen coronacontrole bij de ingangen van dit festival, de tuinen zijn groot genoeg om voldoende afstand onderling te houden. Kinderen mogen gezellig naast elkaar vooraan bij de voorstellingen zitten. Wel moeten de kaartjes dit jaar vooraf online worden gekocht in de ticketshop op http://www.sprookjestuinen.nl.

Het bericht Sprookjes komen naar vier dorpen in de gemeente Westerveld verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!