Verbeterde Parkinsonzorg door samenwerking Noorderboog en Isala

Meppel – Noorderboog en Isala willen er samen voor zorgen dat mensen met de ziekte van Parkinson en hun naasten de beste zorg en begeleiding krijgen. De organisaties gaan intensief samenwerken. Iemand met de ziekte van Parkinson of Parkinsonisme moet het leven kunnen leven zoals hij dat wil en moet zo lang mogelijk thuis kunnen blijven.

Als iemand met Parkinson opeens snel achteruitgaat en thuis niet meer optimaal kan functioneren, dan kan iemand door een korte revalidatie opname weer langer thuis wonen. Door nauw samen te werken verbeteren Noorderboog en Isala de Parkinsonzorg en ontwikkelen zij deze verder.

Inhoud van de samenwerking

Samen met de cliënt en naasten wordt er gewerkt aan behandel- en revalidatiedoelen. Dit kan niet altijd thuis en het ziekenhuis is ook niet altijd de beste omgeving voor opname. In veel gevallen kunnen cliënten goed terecht op de Parkinson Revalidatie Opname van Noorderboog. Hier is de revalidatie erop gericht om weer optimaal te functioneren. De professionals van Noorderboog werken intensief samen met verpleegkundig specialist neurologie en de neuroloog in het Isala ziekenhuis.

Voor parkinsonpatiënten is het belangrijk dat de medicatie optimaal is ingesteld. Het opnieuw instellen van de medicatie kan gedaan worden op de Parkinson Revalidatie Opname. Doordat de lijntjes tussen Noorderboog en Isala kort zijn, kan de medewerker van de revalidatieafdeling van Noorderboog bij specifieke vragen snel schakelen en gebruik maken van de expertise van het neurologisch team in Isala. Ook werkt de neuroloog van Isala nauw samen met de specialist ouderengeneeskunde van Noorderboog. Regelmatig bespreken zij samen de cliënten. Dit komt ten goede aan de zorg voor de cliënt. Immers hoe eerder de medicatie weer op orde is, hoe sneller de cliënt zich weer beter voelt. Doorgaans kan de cliënt dan binnen zes weken weer naar huis.

Intensief behandelen

De Parkinson Revalidatie Opname van Noorderboog is een belangrijke schakel in de zorgketen. Parkinsonpatiënten worden hier intensief behandeld door therapeuten en ervaren verpleegkundigen en verzorgenden met kennis van Parkinson. Na ontslag op de Parkinson Revalidatie Opname is het van belang dat de patiënt het geleerde vasthoudt.

Hiervoor bezoekt de cliënt soms na opname de gespecialiseerde dagbehandeling of de Parkinson-oefengroep bij Noorderboog. Daarnaast wordt er in de regio nauw samengewerkt met parkinsonverpleegkundigen van de thuiszorg, die de cliënt thuis begeleiden.

Parkinsonpatiënten revalideren nu bij Noorderboog in Zonnekamp in Steenwijk. In het voorjaar van 2022 verhuist deze revalidatieafdeling naar een nieuw gebouw van Noorderboog aan de Reggersweg in Meppel. Dit ligt naast het nieuwe ziekenhuis in Meppel. Madelon Baan, manager van de revalidatieafdeling is trots op haar medewerkers, die zich dagelijks inzetten voor de parkinsonpatiënten. “Door onze expertise m.b.t. Parkinson, onze spilfunctie in de regio en door goed te luisteren, kennen we de behoeften en kunnen we de ondersteuning daarop aanpassen. Ook kunnen we de weg wijzen naar passende ondersteuning. De nadruk ligt hierbij op wat iemand kan en wil en wat door hem of haar van betekenis is”.

Het bericht Verbeterde Parkinsonzorg door samenwerking Noorderboog en Isala verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!