Vijf mille uit Cultuurfonds voor verplaatsen muurschildering

De Wijk/Meppel – Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe heeft in de tweede vergadering van 2021 € 91.843 beschikbaar gesteld voor de ondersteuning van 30 projecten op het gebied van cultuur en natuurbeheer in Drenthe. Deze projecten zijn initiatieven van stichtingen en verenigingen van amateurs en vrijwilligers.

Vijf mille is beschikbaar voor  de restauratie en verplaatsing van de monumentale muurschildering van Folkert Haanstra in de aula van de voormalig Rijksscholengemeenschap, ook wel de oude HBS of het Openbaar Lyceum in Meppel. Ook gaat vijfduizend euro naar de kunstroute Grensloos kunst Verkennen in de Wijk, die voor 2022 op de agenda staat. Tevens is 7.500 euro beschikbaar voor de stichting Vertel je verhaal in Echten voor een educatieproject van en over Drenthe.

Muurschildering

In 1963 vervaardigde Folkert Haanstra (1920-1985) een monumentale muurschildering in de aula van het Openbaar Lyceum in Meppel. De muurschildering is in het kader van de 1,5%-regeling, ingesteld in 1952, vervaardigd: 1,5% van de totale bouwsom werd gedurende de wederopbouwperiode in Nederland (1946-circa 1972) aan kunst besteed. De werken die in genoemde periode zijn gerealiseerd worden vanwege hun forse formaten ‘monumentaal’ genoemd en vanwege het nagelvast in en tegen het gebouw aangebracht zijn ‘architectuur gebonden’. De kunstwerken kennen een eigen vormen- en beeldtaal, zijn kleurrijk en hebben onderwerpen die getuigen van het toen heersende ‘vooruitgangsoptimisme’. De kunstwerken werden speciaal ontworpen en vervaardigd voor het betreffende gebouw, in dit geval een lyceum en de thematiek sluit hierbij aan: de strijd tussen Poseidon en Pallas Athene. De muurschildering meet 370 x 10,5 meter.
De muurschildering wordt aangebracht in de aula van de scholengemeenschap Stad en Esch in Meppel. Deze school met meerdere onderwijsrichtingen vervult een regiofunctie. De aula is het hart van de school waar alle belangrijke gebeurtenissen plaatsvinden. De muurschildering wordt een blikvanger voor de beoogde locatie en verwijst naar de oorspronkelijke school, het Openbaar Lyceum, een van de voorlopers van Stad en Esch.

Drentse cafés

Uitgeverij In Ontwerp VOF kan rekenen op een bijdrage van € 2.500 voor de publicatie ‘Aangenaam verpozen – veranda’s bij Drentse cafés’, uit te geven op 1 september 2021. Hoeveel cafés er zo’n 100 jaar geleden in Drenthe waren is niet meer met zekerheid vast te stellen, maar het moeten er vele honderden zijn geweest. Cafés vervulden een centrale rol in het dagelijks leven van de Drentse dorpen. Het was de plek waar zich het sociale leven afspeelde, niet alleen aan de bar en het biljard, maar vooral ook om zaken te doen. In de loop van de 19e eeuw groeide de middenklasse en daarmee ook de behoefte aan verpozing en vermaak. Er werden verharde fietspaden aangelegd zodat de (stadse) burger kon genieten van de natuur. In die tijd bouwden cafés veranda’s waar deze gasten zich in hun zondagse goed konden vertonen. De vormgeving van de veranda’s weerspiegelt de smaak van het publiek: vaak elegante constructies die als kantwerk tegen de gevels zijn aangebouwd. Van de veranda’s is niet veel bewaard gebleven. Dit boek beschrijft de geschiedenis van de opkomst en verdwijning van de veranda’s.

Het bericht Vijf mille uit Cultuurfonds voor verplaatsen muurschildering verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!