Nieuwe start voor het ook nieuwe Stedelijk Museum Meppel

Meppel – Na 25 jaar is Kunsthuis Secretarie in Meppel getransformeerd tot Stedelijk Museum Meppel. En met meer dan een jaar vertraging door de Corona pandemie, (her)opent Stedelijk Museum Meppel op 3 juli a.s. zijn deuren voor het publiek.

Voor het eerst is daarbij sprake van vaste kunstcollecties. In de speciaal ingerichte Stien Eelsinghzaal hangen schilderijen en tekeningen van deze markante en vooraanstaande expressionistische Staphorster schilder. Dit kwam tot stand in nauwe, exclusieve samenwerking met de Stien Eelsingh Stichting.

Ook permanent en nieuw is het Triangelkabinet van en door Henk Boerwinkel. Hiermee wordt de grote betekenis van deze wereldwijd vermaarde poppenkunstenaar uit Meppel niet alleen geëerd, maar ook blijvend zichtbaar gemaakt voor het publiek.

Vooraanstaand Meppeler schilder Andre Idserda staat dit jaar centraal met een grote wisseltentoonstelling. Hiervoor kregen wij vanuit en mede door nauwe samenwerking met de Idserda Foundation diverse belangrijke werken in bruikleen van bekende landelijke musea en uit diverse prive-collecties. Ook is er in ons museum blijvend aandacht voor het bekende Meppeler zilver.

Meppeler Zilver

Trouwe bezoekers van (voorheen Kunsthuis Secretarie) zullen zien dat de achter de lang gesloten deuren hard is gewerkt aan een nieuwe inrichting. Het voormalige, rijksmonumentale stadhuis aan de Hoofdstraat in Meppel biedt nu permanent onderdak aan een groot deel van het oeuvre van Stien Eelsingh en Henk Boerwinkel.

Ook het geroemde Meppeler Zilver heeft een vaste eigen ruimte gekregen. Deze collectie zal regelmatig wijzigen in samenwerking met stadsarcheoloog en zilverkenner Siem Willems of Brilman. Het komende half jaar is zilver van voor de stichting van de gilden in 1765 te zien. Het zilver is wijd verbreid geraakt over de wereld, maar wordt door speurende verzamelaars weer bij elkaar gebracht. Recent zijn zelfs tot nu toe onbekende zilversmeden ontdekt en deze worden uit de anonimiteit van het verleden gehaald door hun naam te verbinden aan de glanzende pronkstukken in het museum.

Zelfportret André Idserda.

André Idserda

Naast de vaste opstelling blijft het museum wisselexposities aanbieden. Dit jaar wordt geopend met tekeningen en schilderijen van André Idserda (1879 – 1952). Zwervend en schilderend door Nederland en België, verbleef hij de lange perioden in Meppel. De indringende werken zijn het resultaat van een kunstenaar die nooit tevreden was over zijn werk en zelfs het minst tevreden was als hij succes kreeg. Hij wilde geen commercieel succes en sloeg experimenterend telkens andere wegen in. Toch ontstond er in de loop van de tijd een herkenbare stijl: met zware impressionistische toets geschilderde werken die zijn gemoed in donkere kleuren verbeelden door terugkerende thema’s, zoals de Drentse natuur, havens en stadsgezichten.

Stien Eelsingh boek

Idserda onderhield door middel van brieven contact met Stien Eelsingh, die op haar manier de worsteling met verf en linnen aanging. Korte passages van deze brieven worden aangehaald in het zojuist verschenen, rijk geïllustreerd kunstboek over Stien Eelsingh. Dit boek nwerd samengesteld door Mieke Mulders, conservator van Stedelijk Museum Meppel en vormgever Hilbert Heitmeijer, in samenwerking met uitgeverij WBooks. Het boek wordt gepresenteerd tijdens de officiële (her)openingsceremonie op zondag 4 juli (zie uitnodiging)

Stien Eelsingh (1903-1964) was bij leven al een nationale bekendheid. De Zwolse studeerde kunst in Amsterdam. Daarna werkte en exposeerde samen met collega’s van de Bergense School en De Ploeg door heel Nederland. Tijdens de oorlog vestigde ze zich in Staphorst, waar ze een vervallen boerderij tot geliefd  cultureel centrum van noordoost Nederland omvormde.

De Witte Boerderij werd een landelijke attractie waar de bezoeker rondgeleid werd in het atelier van de kunstenaar. De openingen van de tentoonstellingen waren even gewild als roemrucht. BN’ers als Simon Carmiggelt, Hetty Blok, Kees van Dongen, Luc Lutz en Paul van Vliet traden er op voor wie zijn eigen stoel mee nam.

Na haar dood raakte haar kunstwerken uit zicht van het grote publiek, vooral hangend aan de muren van particulieren en overheidsinstellingen. Sinds in 2000 de Stien Eelsingh Stichting werd opgericht, is van de meeste werken in kaart gebracht waar ze zich bevinden en is duidelijk zichtbaar geworden welke prominente plek deze expressionist in de Nederlandse kunstgeschiedenis verdient. Haar werk is vanaf 3 juli publiekelijk toegankelijk in Meppel, waar de collectie van de Stien Eelsingh Stichting permanent zal worden ondergebracht.

Henk Boerwinkel in het Triangelkabinet.

Henk Boerwinkel

Poppenspeler en –maker Henk Boerwinkel reisde met zijn vrouw Ans de hele wereld over met hun Theater Triangel. Hun legendarische poppenspel is vermaard en was technisch en artistiek zo innovatief, dat de door Boerwinkel gemaakte theaterfiguren nog steeds actueel zijn.

Henk Boerwinkel heeft zijn eigen zaal gekregen en richtte zelf het Triangel Kabinet in om zijn bekendste poppen een plaats te geven. In deze mysterieuze ruimte zijn de figuren op beeldscherm in actie te zien. Dit zijn beelden uit de serie die Boerwinkel samen maakte met Jim Henson, de geestelijk vader van de Muppets.

Voor openingstijden en meer informatie kijk op www.stedelijkmuseummeppel.nl

 

Het bericht Nieuwe start voor het ook nieuwe Stedelijk Museum Meppel verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!