Meppel dient zienswijze in op plan zonnepark bij Wanneperveen

Meppel – ‘De energietransitie gaat veel impact hebben op de inrichting van de openbare ruimte. We vinden het in Meppel belangrijk om die verandering samen met omwonenden en inwoners vorm te geven. Daarom stuurt het college van Meppel een zienswijze naar de gemeente Steenwijkerland over het plan om mee te werken aan een zonnepark aan de Zomerdijk.’

De drie belangrijkste punten in de zienswijze zijn: in het plan is onvoldoende rekening gehouden met de belangen van huidige en toekomstige inwoners van Nieuwveense Landen, er is te weinig aandacht voor kansen om de biodiversiteit in het gebied te vergroten en (toekomstige) bewoners van Nieuwveense Landen profiteren niet van een afdracht vanuit het zonnepark.

Ruimtelijke ordening

Een goede ruimtelijke ordening stopt niet bij de provincie- en gemeentegrens. Het plan ligt dicht tegen de gemeentegrens van Steenwijkerland en Meppel. Aan de Meppeler zijde van deze grens wordt de woonwijk Nieuwveense Landen gerealiseerd. De bewoners van deze wijk gaan uitkijken op het zonnepark aan de Zomerdijk. Volgens het college is hier onvoldoende rekening mee gehouden. B&W stellen daarom voor dat het zonnepark zoveel mogelijk aan het zicht onttrokken wordt. Hiervoor is een aanpassing van het huidige plan nodig.

Biodiversiteit

In de zienswijze geeft het college aan dat een zonnepark op voormalig agrarisch land kansen biedt voor het vergroten van de biodiversiteit. Het inrichtingsplan laat zien dat aan de randen van het park weliswaar aandacht voor biodiversiteit is, maar dat op het zonnepark zelf geen afstand wordt genoemd voor de ruimte tussen de panelen. Het college stelt voor om een afstandseis van twee meter tussen de panelenrijen op te nemen in het plan. Daarnaast pleit het college voor een extensief maaibeleid. Beide voorstellen dragen bij aan het vergroten van de biodiversiteit in het gebied.

Lokale lasten en lokale lusten

In het plan is verwerkt dat de eigenaren van het zonnepark €420.000,- af zullen dragen aan de omgeving. Dit bedrag wordt in een gebiedsfonds gestort. Dit gebiedsfonds wordt alleen ingezet voor de inwoners van inwoners van Wanneperveen. De (toekomstige) bewoners van Nieuwveense Landen wonen dichterbij het zonnepark dan de inwoners van Wanneperveen en profiteren niet van een afdracht vanuit het zonnepark. Dit terwijl zij er
op uit zullen kijken en in feite daarmee de hoogste lasten van het zonnepark hebben.

Het college is zich bewust van het feit dat buurgemeente Steenwijkerland, net als Meppel, zoekt naar oplossingen voor de energieopgave. Het college is niet tegen de ontwikkeling van een dergelijk zonnepark, maar ziet graag dat in de planvorming voldoende aandacht is voor de genoemde punten.

Het bericht Meppel dient zienswijze in op plan zonnepark bij Wanneperveen verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!