Nijeveen en Kolderveen van droge voeten verzekeren

Nijeveen – Met het starten van een kraan voor graafwerkzaamheden in de polders Nijeveen en Kolderveen gaf Hans Pereboom, lid van het dagelijks bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta, samen met aannemer Oosterhuis uit Nijeveen, op donderdag 24 juni officieel het startsein voor droge voeten in de polders.

In het zuidelijke deel van deze polders ontstaat bij hevige neerslag namelijk wateroverlast. Met de werkzaamheden maakt het waterschap hier een goed functionerend en toekomstbestendig watersysteem. Dit houdt in dat de hoofdwatergangen (de grotere sloten) en waterpeilen worden aangepast en er een nieuw gemaal wordt gebouwd. Ook worden duikers vervangen en stuwen met vispassages aangelegd.

Afsluiting wegen

De werkzaamheden worden voor het grootste deel uitgevoerd op agrarische percelen, waar ook nieuwe sloten worden gegraven. Enkele daarvan kruisen wegen. Op die locaties komen nieuwe duikers, zodat de sloten met elkaar in verbinding staan. Deze wegen worden daarom tijdelijk afgesloten. Voor de Meppelerweg en de Nieuwedijk, vinden de werkzaamheden zoveel mogelijk in het weekend plaats, zodat overlast beperkt blijft. Via bebording worden de afsluitingen en omleidingen aangegeven.

Landbouw en natuur

Door het aanpassen van de waterpeilen in het landbouwgebied is het noodzakelijk om het waterpeil in een klein deel van het Natura 2000-gebied iets te verhogen. In het natuurgebied, aan de westrand van de polder, gaat het peil in een gebied van 10 hectare omhoog. Deze zogenaamde ecologische bufferzone is noodzakelijk vanwege de Wet natuurbescherming.

“De landbouw gaat met name profiteren van de verbeterde waterhuishouding”, vertelt Hans Pereboom. “Daarvoor is dit project voornamelijk bedoeld. Maar door de ingrepen wordt ook nieuwbouwwijk Nieuwveense Landen van de gemeente Meppel minder kwetsbaar voor wateroverlast. Het afvoeren van overtollig water gaat straks via het nieuwe gemaal dat later dit jaar wordt gebouwd en het huidige gemaal vervangt.”

Project in achtertuin

Adrie Masteling, projectleider van aannemersbedrijf Oosterhuis is blij met de klus: “Als lokaal gevestigd aannemersbedrijf vinden we het zeer mooi dat we dit project in onze achtertuin mogen uitvoeren. Wij voeren meerdere van dergelijke projecten uit, maar meestal op grotere afstand in Noordoost-Nederland. Nu dus in Nijeveen. Tegelijkertijd schept dat ook verwachtingen en verplichtingen. Ons streven is om een mooi project te realiseren, waarbij er tevredenheid is over het eindresultaat en de overlast zoveel mogelijk beperkt blijft. We hebben er alle vertrouwen in dat we dat ook gaan bereiken.”

Naar verwachting worden de werkzaamheden eind dit jaar afgerond. Meer informatie en de exacte planning staan op www.wdodelta.nl/nijeveen.

Dit project krijgt steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Het bericht Nijeveen en Kolderveen van droge voeten verzekeren verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!