TZA moet de werkdruk voor medewerkers in de zorg omlaag brengen

Assen – De Technologie en Zorg Academie Drenthe (TZA) heeft recentelijk nieuwe instellingen als partner zien toetreden. De TZA kent daarmee nu 23 instellingen die – ook financieel – betrokken zijn bij het nieuwe initiatief. De nieuwe toetreders zijn woningcoöperatie Actium, zorgorganisatie NNCZ en Treant Zorggroep. Health Hub Roden participeert als kennispartner in TZA.

Aad Oosterhof, kwartiermaker van de TZA Drenthe is vanzelfsprekend blij met de toetreding van de nieuwe partijen. “Iedereen weet dat zorg en technologie nauw met elkaar verweven zijn, en dat dit in de nabije toekomst alleen maar zal toenemen. Gelijktijdig weet ook iedereen dat er een grote druk is op werkenden in de zorg; ook buiten de crisis van corona. Steeds meer zorgvragers doen een beroep op de professionals in de zorg en die vraag wordt vaak steeds complexer. Het kan niet anders dan dat de inzet van technologie een groot deel van de oplossing is. Maar wel met een scherp oog voor de menselijke maat. Steeds meer partijen realiseren zich dat dit de toekomst is en willen daarbij vroegtijdig aangesloten zijn. Dat is goed voor de zorgsector én voor de zorgvragers.”

Werkdruk medewerkers

De TZA Drenthe heeft tot doel om technologie in de zorg zó te gebruiken dat de werkdruk van medewerkers in de zorg vermindert, mensen met een zorgvraag zo zelfstandig en prettig mogelijk kunnen leven en dat meer zorg met minder medewerkers kan worden geleverd. De samenwerkingspartners zijn scholen voor mbo en hbo, instellingen voor zorg, welzijn en wonen en gemeenten in Drenthe.

De TZA komt voort uit het practoraat Zorg en Sensortechnologie. Dit practoraat is in 2017 opgericht met als doel om studenten onderzoek te laten doen naar het gebruik van zorgtechnologie. Het practoraat is nu onderdeel van de TZA waar naast onderzoek ook veel aandacht is voor (bij-)scholing, experimenteren met zorgtechnologie en voor uitwisseling van kennis en ervaring. Want natuurlijk moeten niet alleen studenten, maar ook mensen die al in de zorg werken, leren omgaan met nieuwe technologie.

Drenthe College

Drenthe College heeft met een aantal partners van het practoraat besloten om de Technologie en Zorg Academie in Drenthe te introduceren. Naast Drenthe College nemen ook de Hanzehogeschool, NHL Stenden, Noorderpoort en Alfa-college deel, evenals de gemeenten Assen en Emmen en vele instellingen voor zorg, welzijn en wonen, namelijk het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Cosis, Visio, Vanboeijen, Interzorg, Zorggroep Drenthe, Woonzorgcentrum De Westerkim, Derkshoes, ZZWD, Icare en Accolade Zorg.

De Technologie & Zorg Academie Drenthe (TZA) begeleidt bij bewustwording, acceptatie en adoptie van zorgtechnologie in de praktijk. De grondleggers van TZA Drenthe zijn Drenthe College, gemeente Assen, Interzorg, Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Koninklijke Visio, Cosis,  Vanboeijen, Icare, Tangenborgh, Zorggroep Drenthe,  gemeente Emmen, Hanzehogeschool, NHL Stenden, Noorderpoort, Alfa-college, De Westerkim, Derkshoes,  ZZWD en Accolade Zorg.

Het bericht TZA moet de werkdruk voor medewerkers in de zorg omlaag brengen verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!