Mijlpaal voor Vechtdal Verbinding: onderdoorgang Balkbrug officieel geopend

Balkbrug – De wegwerkzaamheden in Balkbrug zijn vanmiddag officieel afgerond. Het verkeer rijdt er veilig en vlot onderlangs en het bovendek van de onderdoorgang ademt een dorpse sfeer. Daarmee is er voor doorgaand verkeer een einde gekomen aan het wachten voor de verkeerslichten en kunnen zij Balkbrug onderlangs passeren. Voor inwoners van Balkbrug scheelt het een hoop verkeer op een voorheen drukke kruising. Gedeputeerde Bert Boerman en wethouder Alwin te Rietstap van de gemeente Hardenberg stonden vanmiddag in Balkbrug stil bij deze mijlpaal.

In het begin van 2020 startte aannemer VDV, in opdracht van de provincie Overijssel, met de bouw van een onderdoorgang in het hart van Balkbrug. Voorheen werd het noorden van het zuiden van Balkbrug door een drukke kruising gesplitst. Sinds de openstelling van de onderdoorgang kan doorgaand verkeer ongehinderd doorrijden, wat veel drukte in het dorpshart scheelt. Het brugdek dat op de onderdoorgang ontstond is, en wordt nog verder, opnieuw ingericht, met als doel om het ‘dorpse gevoel’ terug te brengen.

Icoon siert de kruising

In aanwezigheid van een afvaardiging van inwoners en ondernemers onthulden gedeputeerde Boerman en wethouder te Rietstap een ontwerp voor een informatiebord. Dit wordt in de nabije toekomst op het brugdek geplaatst. Het informatiebord vertelt over de cultuurhistorie, het ontstaan van Balkbrug en de link met het icoon dat nu de kruising siert. Het ontwerp van het icoon verwijst namelijk naar de oude brug in het dorp, waarnaar het dorp Balkbrug is vernoemd.

Gedeputeerde Bert Boerman is blij met het resultaat: “De afronding van de werkzaamheden in Balkbrug is echt een mijlpaal in de realisatie van de Vechtdal Verbinding. Waar voorheen een druk kruispunt was, wordt de verkeersveiligheid en leefbaarheid fors verbeterd doordat het verkeer nu onder de kern van het dorp doorrijdt. En ook het doorgaande verkeer profiteert van een betere doorstroming.”

”Het belang voor Balkbrug van deze aanpassing is groot”, vertelt wethouder Alwin te Rietstap van de gemeente Hardenberg. “Het dorp heeft nu namelijk daadwerkelijk een hart. Een nieuw hart dat het noordelijk en het zuidelijk deel van het dorp aan elkaar verbindt. En ook het gewenste hart waarvoor de Focusgroep Balkbrug zich hard heeft gemaakt met hun visie ‘Dorpshart Balkbrug’. Deze visie is opgesteld met iedereen in Balkbrug, en getuigt van grote betrokkenheid van zowel van inwoners als ondernemers.”

Vechtdalverbinding

De werkzaamheden in Balkbrug zijn onderdeel van het project Vechtdalverbinding. Voor het verbeteren van de verkeersveiligheid, leefbaarheid en doorstroming op de provinciale wegen N340/N48 Zwolle-Ommen en N377 Lichtmis-Slagharen heeft de provincie Overijssel een pakket maatregelen ontwikkeld. De bouwwerkzaamheden zijn begin 2020 gestart. Het project wordt eind 2023 afgerond. 

 

Het bericht Mijlpaal voor Vechtdal Verbinding: onderdoorgang Balkbrug officieel geopend verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!