Herstel Drentse arbeidsmarkt in de loop van 2021 en 2022

Meppel – In mei nam de WW in Drenthe verder af met 9,3 procent. Ook lag het aantal WW-uitkeringen lager dan vorig jaar. De economie toont zich veerkrachtig en lijkt zich te herstellen van de coronacrisis. Maar het herstel is nog onzeker en werkt met enige vertraging door op de arbeidsmarkt. Volgens de UWV Arbeidsmarktprognose neemt in 2021 het aantal gewerkte uren weer toe. Het herstel van het aantal banen is in Drenthe naar verwachting in 2022 zichtbaar.

Eind mei telde Drenthe 6.768 WW-uitkeringen. Dat is 2,7% van de Drentse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe nam in mei af met 697 uitkeringen (-9,3%) ten opzichte van vorige maand. De WW daalde in mei in vrijwel alle sectoren. Vooral in de uitzendsector nam het aantal WW-uitkeringen af. Ook in alle leeftijdscategorieën was er sprake van een daling van de WW, maar het sterkst onder jongeren tot 27 jaar. Sinds vorige maand ligt het aantal WW-uitkeringen ook weer lager dan een jaar eerder. In mei 2020 waren er nog 8.841 uitkeringen. Dat aantal is 23,7 procent lager in mei 2021 (-2.073 uitkeringen).

WW in heel Nederland gedaald

Eind mei telde Nederland 249.568 WW-uitkeringen. Dat is 2,7% van de beroepsbevolking. Vorige maand waren er 266.386 WW-uitkeringen in Nederland. Landelijk nam het aantal WW-uitkeringen daarmee af met 16.818 uitkeringen ten opzichte van vorige maand (-6,3%). In alle provincies nam het aantal WW-uitkeringen in mei af. Een jaar eerder telde Nederland 301.073 WW-uitkeringen. Daarmee daalde de WW in Nederland op jaarbasis met 51.505 uitkeringen (-17,1%). De daling van de WW op jaarbasis is ook in alle provincies zichtbaar.

Het uitbreken van de coronapandemie in 2020 en de daarop volgende overheidsmaatregelen hebben grote invloed op de economie en arbeidsmarkt. Dat geldt uiteraard voor 2020 en 2021, maar ook voor de jaren daarna. De economie blijkt wel behoorlijk veerkrachtig. Het Centraal Planbureau voorspelt een economische groei van 2,2% in 2021 en 3,5% in 2022. Maar het herstel is met veel onzekerheid omgeven en werkt met vertraging door op de arbeidsmarkt. In 2021 neemt het aantal gewerkte uren al toe, maar pas in 2022 groeit het aantal banen. Dit blijkt uit UWV Arbeidsmarktprognose 2021 – 2022, waarin wel een grote mate van onzekerheid zit vanwege de coronacrisis.

Kleine banenkrimp

In de arbeidsmarktregio Drenthe is er in 2021 nog sprake van een krimp van ruim 500 banen (-0,5%). Wel zijn er ook in 2021 al sectoren waarin de werkgelegenheid toeneemt. Zoals gebruikelijk reageert de uitzendbranche als eerste op de aantrekkende economie met een groeiend aantal uitzendbanen. Ook in sectoren als zorg & welzijn, openbaar bestuur en industrie groeit het aantal banen naar verwachting in 2021. Daar staan dit jaar echter ook nog sectoren tegenover met een krimpende werkgelegenheid. Hoewel de horeca inmiddels weer open is en volop vacatures heeft, komt de werkgelegenheid gemiddeld over het hele jaar nog niet terug op het oude niveau. Ook sectoren als groothandel, detailhandel, overige diensten (waaronder kappers en nagelstudio’s) en overige zakelijke diensten (waaronder schoonmaakbedrijven) laten in 2021 nog een krimpende werkgelegenheid zien. In 2022 is er in de arbeidsmarktregio Drenthe voor het eerst weer sprake van banengroei. Naast de uitzendbranche en de zorgsector, zijn dan ook de horeca en detailhandel aanjagers van een groeiende werkgelegenheid. Uiteraard zijn ook deze regionale prognoses omgeven met grote onzekerheid en gebaseerd op de huidige ontwikkelingen in het bestrijden van de coronapandemie.

Regionale verschillen

In mei nam de WW af in alle drie de noordelijke provincies. Ook ten opzichte van vorig jaar was overal in het noorden een afname van het aantal WW-uitkeringen te zien.

UWV verstrekte eind mei in de provincie Groningen 7.815 WW-uitkeringen; 8,9% minder dan vorige maand. In Groningen was het aantal WW-uitkeringen eind mei 25,2% lager dan vorig jaar.
Het aantal WW-uitkeringen in de provincie Friesland nam in mei met 9,6% af tot 9.200. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Friesland sprake van een daling van 21,8%.

 

Het bericht Herstel Drentse arbeidsmarkt in de loop van 2021 en 2022 verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!