Provincie Drenthe gaat smogalarm afgeven

Assen – Er is sprake van smog wanneer er veel verontreinigende stoffen in de lucht aanwezig zijn. Vaak gebeurt dit wanneer het rustig weer is, weinig wind en een zonnetje. Smog kan gezondheidsklachten veroorzaken bij mensen die hiervoor gevoelig zijn. Wanneer er heel veel smog is, kan iedereen hier last van krijgen, meestal zijn dit luchtwegklachten. Je kunt ook irritaties aan ogen, neus en keel krijgen.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meet de luchtverontreiniging. Provincie Drenthe waarschuwt de inwoners van Drenthe op het moment dat er smog is. Dit gebeurt via Twitter, Facebook en de website. Op 13 januari 2020 ondertekende provincie Drenthe samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, gemeenten en provincies het Schone Lucht Akkoord. In het akkoord staat een pakket aan maatregelen die genomen gaan worden om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. In dit akkoord hebben we afgesproken de inwoners van de provincie te waarschuwen op het moment dat er smog aanwezig is.

Wat doen bij alarm?

‘Als u gevoelig bent voor smog kunt u klachten voorkomen door zware inspanning te vermijden of activiteiten op een ander tijdstip uit te voeren. U kunt in overleg met een arts ook uw medicijngebruik tijdelijk aanpassen. Bij smog door ozon kunt u uw blootstelling ook verminderen door ’s middags en in de vroege avond binnen te blijven. Op deze momenten zijn de ozonconcentraties in de buitenlucht vaak het hoogst. Vooral mensen met chronische aandoeningen aan longen, hart en vaten kunnen (ergere) klachten krijgen als sprake is van smog. Daarnaast is het risico op effecten verhoogd bij ouderen, kinderen en mensen die een zware inspanning leveren’, laat de provincie weten.

Dit kan, als iemand gebruikmaakt van de luchtkwaliteitsapp van het RIVM. Deze is gratis beschikbaar voor iOS en Android. Iemand kan instellen wanneer hij of zij gewaarschuwd wilt worden. De app geeft inzicht in de luchtverontreiniging in Nederland en geeft advies aan mensen die bijvoorbeeld gevoelig zijn voor slechte luchtkwaliteit. Daarnaast waarschuwt provincie Drenthe u via Twitter, Facebook en de website voor smog.

Meer informatie over dit onderwerp op de site van het RIVM. Het Schone Lucht Akkoord kunt u ook nalezen.

Bron: www.rivm.nl/smog

Het bericht Provincie Drenthe gaat smogalarm afgeven verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!