Baanbrekende samenwerking Noorderboog en de Reestlandhoeve

Balkbrug/Meppel – Een doorbraak in het leveren van zorg op maat aan jonge mensen met dementie vond onlangs plaats. Zorggroep Noorderboog en Wijngoed en Zorghoeve de Reestlandhoeve hebben een intentieverklaring tot samenwerking getekend. Met deze samenwerking hopen beide organisaties te bereiken dat jonge mensen met dementie zolang mogelijk onderdeel uit kunnen blijven maken van de maatschappij.

Verhuizen naar een verpleeghuis betekent dan niet langer dat gestopt moet worden met de betekenisvolle, externe dagbesteding, zoals nu wel de norm is in Nederland. Namens Noorderboog zette bestuurder Erwin Duits zijn handtekening en namens de Reestlandhoeve tekende mede-eigenaar Bas Huisman.

Meerwaarde dagbesteding

De Reestlandhoeve biedt sinds 2012 dagbesteding en individuele begeleiding aan mensen met uiteenlopende zorgvraag. De Reestlandhoeve is gespecialiseerd in het bieden van dagbesteding aan (jonge) mensen met dementie. Tot nu toe stopt de dagbesteding op de Reestlandhoeve op het moment dat men zich genoodzaakt ziet te verhuizen naar een verpleeghuis omdat de zorg en belasting thuis te zwaar wordt en/of de veiligheid in het geding is. Landelijke regelgeving en financiering is er niet op gericht om dagbesteding buitenshuis voort te zetten op het moment dat iemand in een verpleeghuis gaat wonen. Juist voor mensen die op jongere leeftijd met dementie te maken hebben, is het gewenst dat woon- en werkplek van elkaar gescheiden zijn. Zij hebben nooit de gepensioneerde levensfase bereikt en  hebben een sterke behoefte om zich te bewijzen en om zinvol en fysiek bezig te zijn. Door de dagbesteding voort te laten bestaan op de Reestlandhoeve na verhuizing naar Noorderboog wordt aan deze behoefte voldaan.

Noorderboog is een zorgaanbieder en een expertisecentrum dementie op jonge leeftijd. De voorzieningen die Noorderboog biedt zijn afgestemd op de specifieke vraag van (jonge) mensen met dementie en hun naasten. Binnen de Schiphorst, afdeling Oosterboer is een woongroep specifiek voor mensen met dementie op jonge leeftijd. Noorderboog heeft de ambitie om voor de zorg voor deze doelgroep in samenwerking met verschillende partners in de regio, waaronder de Reestlandhoeve, een keten te creëren waardoor (jonge) mensen met dementie gebruik kunnen maken van de voorzieningen die op dat moment passend zijn.

Intentie

Doordat de Reestlandhoeve en Noorderboog de keten willen uitbreiden kan de zorginhoud beter worden afgestemd per individu dan tot nu toe het geval is. Om deze uitbreiding van zorg te kunnen faciliteren en te financieren zullen beide partijen gezamenlijk optrekken om uit te zoeken hoe dit kan worden georganiseerd. Om dit aanbod in de toekomst te kunnen bieden nodigen ze beleidsmakers van VWS en zorgverzekeraars uit om de dialoog aan te gaan.

Rolf Kuizenga, leidinggevende van de afdeling Oosterboer van De Schiphorst is blij met deze nieuwe ontwikkeling. “Noorderboog heeft veel ervaring met het geven van zorg en begeleiding aan mensen met dementie, maar de groep mensen met dementie op jonge leeftijd vraagt een andere benadering. De samenwerking stelt ons in staat om de bewoner nog meer een leven te bieden met welzijn op maat.”

Daniëlle Kremer, zorgcoördinator van de Reestlandhoeve, hoopt dat beide partijen met dit initiatief een structurele verandering weten te bereiken die landelijk draagkracht gaat vinden.

Het bericht Baanbrekende samenwerking Noorderboog en de Reestlandhoeve verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!