Noorderboog krijgt PREZO-keurmerk voor Dementie op jonge leeftijd uitgereikt

Meppel – In januari 2021 kende Perpekt het Prezo-Keurmerk voor Dementie op jonge leeftijd toe aan Noorderboog. Door corona vond de officiële uitreiking van het keurmerk pas plaats op donderdag 3 juni. Door het toekennen van het keurmerk geeft Perspekt aan dat Noorderboog  goede zorg levert aan mensen met dementie op jonge leeftijd. Zij verblijven op de afdeling Oosterboer van De Schiphorst.

Voor het keurmerk werd Noorderboog op zeven prestaties beoordeeld. Noorderboog scoorde honderd procent op alle onderdelen. De zeven onderdelen zijn plezier, veiligheid, ruimdenkendheid, vrijheid, participatie, vertrouwen en vakkundigheid.

Overhandiging keurmerk

Jolanda Horman van Perspekt sprak de aanwezigen via video toe. Zij liet weten dat uit de audit bleek dat verwanten onder de indruk zijn van de manier waarop de medewerkers met de cliënten en hun verwanten omgaan. Samen wordt er gedacht in mogelijkheden en wordt er geprobeerd om zo veel mogelijk aan te sluiten bij leefwereld van de cliënt. Zij feliciteerde Noorderboog met het behalen van het keurmerk en hoopte dat Noorderboog inspiratie mag zijn voor andere organisaties, die de zorg voor mensen met dementie op jonge leeftijd willen optimaliseren.

Vervolgens mocht Rolf Kuizenga, leidinggevende van de afdeling Oosterboer in De Schiphorst, het keurmerk overhandigen aan Janny Brug, voorzitter van de Cliënten Medezeggenschapraad en aan activiteitenbegeleidster Erna Mastenbroek.

Terugblik

Tijdens de bijeenkomst vertelden medewerkers van Noorderboog welke ontwikkelingen de afdeling Oosterboer doormaakte. In 2017 besloot Noorderboog om gespecialiseerde ondersteuning, zorg en behandeling te gaan bieden aan mensen met dementie op jonge leeftijd. Noorderboog kreeg steeds vaker mensen met dementie op jonge leeftijd binnen. Noorderboog wilde haar expertise op dit gebied verder ontwikkelen. Op 1 januari 2019 startte op de Schiphorst, locatie Oosterboer, een speciale woongroep. De afdeling biedt plaats aan zestien bewoners en heeft zich steeds verder ontwikkeld. Mensen met dementie op jonge leeftijd vragen om een zorg en begeleiding op maat. Daarom volgden alle medewerkers en behandelaren een extra scholing bij het Kenniscentrum dementie op jonge leeftijd om hun expertise op dit specifieke vlak te vergroten. Verwanten krijgen in ruime mate aandacht en begeleiding. De begeleiding begint al in de thuissituatie in de vorm van individuele ambulante zorgverlening. Ook is er een lotgenotengroep, waar zij steun vinden bij elkaar. Inmiddels beschikt de afdeling Oosterboer over een respijtkamer. Hier kan een cliënt logeren, zodat de mantelzorger (echtgenoot of verwant) even ontlast wordt of om de stap richting opname te verkleinen.

Namens het Kenniscentrum dementie op jonge leeftijd sprak de voorzitter, de heer Van Kempen. Het Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd maakt zich sterk voor excellente zorg en ondersteuning voor jonge mensen met dementie. Alle medewerkers en behandelaren van de afdeling Oosterboer volgden bij het Kenniscentrum dementie op jonge leeftijd een extra bijscholingstraject waardoor hun expertise op dit specifieke vlak enorm vergroot is.

De heer Van Kempen nam de aanwezigen mee in het ontstaan van het Kenniscentrum en hij vertelde wat het Kenniscentrum doet om kwaliteit van zorg en deskundigheid te bevorderen. Afsluitend deelde hij de actuele ontwikkelingen en feliciteerde hij Noorderboog met het behaalde resultaat.

Samenwerking

Tijdens de bijeenkomst werd ook de intentieverklaring met Wijngoed en Zorghoeve Reestlandhoeve ondertekend. Naast dat Noorderboog zelf veel organiseert, zoekt zij de samenwerking met verschillende partners in de regio. Niet alleen op lokaal niveau, maar ook provinciaal en landelijk zoekt Noorderboog de samenwerking, onder andere door te participeren in netwerken.

Rolf Kuizenga: “Ik zie het keurmerk als een enorm compliment. Wij dragen bij aan gezondheid en welbevinden van mensen met dementie op jonge leeftijd. Het keurmerk is niet het eindpunt. Wij blijven doorontwikkelen samen met onze netwerkpartners.”

Het bericht Noorderboog krijgt PREZO-keurmerk voor Dementie op jonge leeftijd uitgereikt verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!