Schouwburg Ogterop start unieke pilot productiehuis

Meppel – Schouwburg Ogterop in Meppel is voornemens een productiehuis op te richten. Doel is om ook in de provincie Drenthe professionele voorstellingen te ontwikkelen die het land in gaan. Er wordt gestart met een pilotproductie waarvoor Lotte Dunselman de artistieke leiding op zich neemt.

“Er blijkt niet één theatergezelschap of productiehuis te zijn dat in Drenthe is geworteld en dat met professionele producties door het land reist”. Tot die conclusie kwamen Loek Buys en Dorien van de Laak die sinds 2019 de directie van Schouwburg Ogterop in Meppel vormen. Wat hen ook opviel is de jarenlange traditie in Schouwburg Ogterop van een liefdevolle, kwalitatief inhoudelijke en zorgvuldige programmering. En hoe verknocht de bezoekers van Ogterop aan hun schouwburg zijn. “Een uitgelezen startpositie om zelf professionele producties te gaan maken”, aldus Buys.

Bloeiend cultureel klimaat

Verreweg de meeste theatergezelschappen komen uit de Randstad met als gevolg dat het overgrote deel van de Rijkscultuurgelden daarheen gaat. Een ruime meerderheid van de politieke partijen pleit al langer voor een meer evenwichtige geografische spreiding van de rijkssubsidies. Met de nieuwe Drentse productiefunctie verwachten Buys en Van de Laak hieraan bij te kunnen dragen. Regionale gezelschappen geven kleur en uiting aan een bloeiend cultureel klimaat en dragen bij aan de culturele identiteit van de regio. Cultuurwethouder Henk ten Hulscher is enthousiast over de plannen voor de pilotproductie met Lotte Dunselman, getogen Meppelse, als artistieke spil.

Professionele voorstellingen

Het doel van Stichting Drents Productiehuis Mevrouw Ogterop is om jaarlijks een professionele theaterproductie te maken die landelijk in de theaters wordt uitgerold. Het voornemen is producties te maken die toneelmatig en eigenzinnig zijn, met een maatschappelijke relevantie en met oog voor kwaliteit. De naam van de stichting verwijst naar Lammigje Ogterop-Worst, de vrouw die ruim 150 jaar geleden opdracht gaf tot de bouw van de huidige grote zaal, de karakteristieke bonbonnièrezaal, van Schouwburg Ogterop. Er wordt gestart met een pilotproductie.

Lotte Dunselman, geboren in Ruinen en getogen in Meppel, neemt de artistieke leiding van Productiehuis Mevrouw Ogterop op zich. De eerste productie ‘Ik stond in een kutvoorstelling maar mijn haar zat wel heel goed’ naar de toneeltekst van Magne van den Berg gaat op vrijdag 19 november in première in Schouwburg Ogterop in Meppel en is in maart/april 2022 te zien in ruim twintig Nederlandse theaters.

Nominatie Theo d’Or 2021

Lotte Dunselman speelde onder andere bij het Noord Nederlands Toneel, toneelgroep ECHO, Het Zuidelijk Toneel en NTGent. In 2017 won ze de Colombina voor haar rol in ‘Volpone’ van Dood Paard. Eerder was Dunselman artistiek leider van het door haar en Anna Schoen opgerichte productiehuis toneelgroep ECHO.

Dunselman is genomineerd voor de Theo d’Or 2021 voor haar rol in ‘De Poolse Bruid’, van toneelgroep ECHO in coproductie met het NNT. Ze is vooralsnog de enige genomineerde voor deze prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke hoofdrol. “In ‘De Poolse Bruid’ laat Lotte Dunselman haar personage langzaam ontdooien”, schrijft de jury onder meer. “Met haar uiterst precieze tekstbehandeling maakt Dunselman de muzikaliteit van de tekst hoorbaar en voelbaar.”

Het bericht Schouwburg Ogterop start unieke pilot productiehuis verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!