72% meer cybercriminaliteit in Drenthe, flinke stijging in Meppel

Meppel – In de eerste vier maanden van dit jaar werden er in Drenthe 72% meer cybercrimemeldingen gedaan bij de politie dan tijdens dezelfde periode in 2020. Ten opzichte van 2019 is er zelfs sprake van een verdrievoudiging van online misdrijven, zoals phishing of whatsapp-fraude. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl naar de meest recente politiecijfers op het gebied van cybercrime. Meppel ging van 7 in 2019, 14 in 2020 naar 21 in 2021, terwijl we nog niet eens halfweg dit jaar zijn.

Van januari tot en met april van dit jaar werden er in totaal 227 cybercrimemeldingen gedaan door Drentenaren. In iedere Drentse gemeente vielen slachtoffers, maar de meeste cybercrimes werden gepleegd in Assen (40 meldingen) en Emmen (37 meldingen).

Verdubbeling

Vergeleken met vorig jaar verdubbelde het aantal cybercrimes in de helft van alle Drentse gemeenten, waaronder in De Wolden (van 4 naar 11 meldingen), Coevorden (van 9 naar 21 meldingen) en Tynaarlo (van 6 naar 14 meldingen).

Uit Borger-Odoorn (8 meldingen) en Westerveld (9 meldingen) kwamen de minste meldingen van online criminaliteit. Bovendien bleef de toename in deze gemeenten beperkt tot slechts één melding meer dan een jaar eerder.

Landelijke toename van 78,1%

In heel Nederland werden in de eerste vier maanden van dit jaar 5.043 meldingen gedaan van cybercrime. Dit zijn 78,1% meer incidenten dan tijdens dezelfde periode in 2020. Ten opzichte van 2019 is zelfs een verviervoudiging te zien.

Cybercriminaliteit verspreidt zich steeds verder door Nederland. Waar twee jaar geleden van januari tot en met april nog in 109 gemeenten geen meldingen waren van internetcriminaliteit, is dit beeld in 2021 geheel anders. Dit jaar zijn er nog slechts negen gemeenten zonder meldingen van digitale misdrijven.

Het bericht 72% meer cybercriminaliteit in Drenthe, flinke stijging in Meppel verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!