Jan ten Kate beëdigd als burgemeester in Staphorst

Staphorst/Koekangerveld – Jan ten Kate uit Koekangerveld is vrijdagmiddag beëdigd als nieuwe burgemeester van de gemeente Staphorst. Dit gebeurde tijdens een bijzondere raadsvergadering die vanwege de corona maatregelen in besloten kring plaatsvond in het gemeentehuis.

Eerder die middag maakten Jan en zijn vrouw Nannie ten Kate al een beetje kennis met de gemeente. Even buiten IJhorst wachtte het college hem op, symbolisch op de grens van zijn woongemeente (De Wolden), vorige werkgemeente (Hardenberg) en zijn nieuwe werkgemeente (Staphorst). Na een rondrit door de gemeente met enkele bliksembezoekjes aan lokale ondernemers kwam hij aan bij het gemeentehuis. Daar kreeg hij een warm welkom door leerlingen van alle basisscholen uit de gemeente.

Beëdiging van Jan ten Kate.

Besloten kring

Daarna ging het programma in besloten kring in de raadszaal van het het gemeentehuis verder. De officiële beëdiging werd uitgevoerd door Commissaris van de Koning Andries Heidema. In zijn toespraak wees hij er op dat het burgemeesterschap een ambt is. Een topfunctie en zo’n topfunctie vraagt veel van de persoon in kwestie maar bijvoorbeeld ook van een echtgenote. De commissaris doet daarom de oproep aan het college, de raad maar ook de inwoners om de nieuwe burgemeester en elkaar te steunen. Schouder aan schouder staan, waardoor je makkelijker en beter moeilijkere tijden doorkomt.

Het was vervolgens de eer aan loco-burgemeester Lucas Mulder om ook namens wethouder Mussche en de ambtelijke organisatie van gemeente Staphorst de nieuwe burgemeester welkom te heten. Na een korte toespraak was het tijd om het ambtsketen af te doen en over te dragen aan burgemeester Jan ten Kate. De nieuwe burgemeester werd ook nog toegesproken door Peter Snijders als voorzitter van de burgemeesterskring en Erik Hattem voorzitter van de vertrouwenscommissie namens de gemeenteraad.

Partijloze burgemeester

Het afsluitende woord was aan de gloednieuwe burgemeester zelf. Hij gaf aan dat hij trots en dankbaar was iedereen te woord mocht staan. Na het horen van de profielschets eind 2020 wist hij het al: Staphorst past bij mij. “Staphorst krijgt een onafhankelijke en zelfs een partijloze burgemeester. Een burgemeester met het hart voor openbaar bestuur en oog voor de samenleving.” Al op jonge leeftijd ontdekte Jan ten Kate hoe mooi het is om dienstbaar te zijn aan de samenleving. Het wethouderschap in De Wolden en Hardenberg heeft dit gevoel nog verder versterkt. Burgemeester Ten Kate wil zijn onafhankelijkheid typeren als: “Ik ben van niemand, maar vóór u allemaal. Voor álle inwoners van de gemeente Staphorst.” Wanneer de coronamaatregelen het weer toelaten wil hij graag met de gemeenschap in contact komen en horen waar men trots op is, maar ook waar het misschien nog anders kan.

Naast de genodigden in de zaal keken deze middag ruim 200 mensen via de website www.staphorst.nl/burgemeester mee met de installatie van burgemeester Ten Kate.

Nog een filmpje: https://youtu.be/nd_wyj0HNhc over het warme welkom voor Jan en Nannie ten Kate in Staphorst.

Bron: gemeente Staphorst, fotografie Jaco Hoeve

 

Het bericht Jan ten Kate beëdigd als burgemeester in Staphorst verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!