Onderzoek CBS: grote bereidheid om te laten vaccineren tegen het coronavirus

Meppel – Uit onderzoek van het CBS blijkt dat zo’n zeventig procent van de mensen van plan is zich in te laten vaccineren tegen het coronavirus. De vaccinatiebereidheid loopt op met de leeftijd en met het onderwijsniveau. Dit meldt het onderzoeksbureau op basis van nieuwe gegevens van bijna tweeduizend respondenten uit de Gezondheidsenquête.

Van alle 16-plussers zegt 14 procent dat ze het oneens of helemaal oneens waren met de stelling dat ze van plan zijn om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Nog eens 15 procent staat nog neutraal tegenover het inenten tegen COVID-19. Zo’n 13 procent van de mensen zegt daadwerkelijk corona te hebben gehad waarvan veertig procent is bevestigd door een coronatest. Van de mensen die zeggen corona te hebben gehad meldde 24 procent dat ze niet ziek zijn geweest, 44 procent een beetje ziek, 25 procent redelijk ziek, en 6 procent ernstig ziek.

Vaccinatiebereidheid

De vaccinatiebereidheid loopt op met de leeftijd: 64 procent van de 16- tot 30-jarigen is van plan zich te laten inenten tegen COVID-19 of is al ingeënt, onder 75-plussers is dit 81 procent. Mannen zijn ongeveer even vaak als vrouwen van plan om zich te laten vaccineren (72 procent tegen 70 procent). Onder 25-plussers zeggen hoogopgeleiden (afgerond hbo of wo) met 77 procent vaker aan dat ze van plan zijn zich te laten vaccineren dan laagopgeleiden (68 procent) en middelbaaropgeleiden (69 procent).

Ruim 80 procent van de 16-plussers vindt vaccineren tegen het coronavirus belangrijk of heel belangrijk. Van degenen die gevaccineerd willen worden of dat al zijn, is bijna iedereen deze mening toegedaan (96 procent). Van de mensen die  zich niet te willen laten inenten tegen corona, vindt toch 42 procent vaccinatie van belang, tegen 25 procent die zeggen dit niet belangrijk te vinden.

62 procent van de Nederlanders van 16 jaar of ouder is ervan overtuigd dat de vaccins die in Nederland gebruikt worden tegen het coronavirus veilig zijn. Van degenen die niet van plan zijn om zich tegen COVID-19 te laten vaccineren zegt 16 procent dat ze wel vertrouwen hebben in de veiligheid van deze vaccins, iets meer dan de helft is hiervan niet overtuigd. Onder de mensen die al gevaccineerd zijn of die gevaccineerd willen worden acht 81 procent de vaccins veilig. Van de mensen die nog twijfelen over inenten is 15 procent overtuigd van de veiligheid, 45 procent staat hier neutraal tegenover.

 

Het bericht Onderzoek CBS: grote bereidheid om te laten vaccineren tegen het coronavirus verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!