College van Meppel zet in op vernieuwbouw Ogterop: kosten 18 miljoen euro

Meppel – Als het aan het college van B en W van de gemeente Meppel ligt wordt schouwburg Ogterop de komende jaren flink gemoderniseerd. Voor de vernieuwbouw van de huidige locatie is een investering nodig van zo’n achttien miljoen euro. Ook wordt in samenwerking met de culturele sector de podiumfunctie uitgebreid. B en W vragen de gemeenteraad om 250.000 euro beschikbaar te stellen om de plannen verder uit te werken. Eind 2025 moet het nieuwe Ogterop klaar zijn.

Het gebouw van schouwburg Ogterop is meer dan vijftig jaar oud, de karakteristieke bonbonnièrezaal dateert zelfs uit 1886. Het gebouw is zeer gedateerd en de afgelopen decennia is alleen het hoognodige onderhoud uitgevoerd. Bovendien voldoet het niet meer aan de eisen die theatermakers stellen en aan de normen op het gebied van geluid, milieu en laden- en lossen. Wethouder Henk ten Hulscher: “Als we niet investeren betekent dat vroeg of laat sluiting van de schouwburg.”

Meppel moet aantrekkelijk zijn en blijven

De wethouder is zich ervan bewust dat een miljoeneninvestering niet vanzelfsprekend is in een tijd waarin de gemeente het financieel moeilijk heeft. “Maar Ogterop is belangrijk voor de toekomst van Meppel. Ons verzorgingsgebied beslaat nu zo’n 100.000 inwoners in de regio Zwolle, Steenwijk, Meppel en Hoogeveen. Dat aantal zal de komende jaren alleen maar groeien, gezien de landelijke woningbouwopgave waar we ook in Meppel aan willen bijdragen.”

Voor de ontwikkeling van Meppel is het belangrijk dat er voldoende voorzieningen blijven, weet Ten Hulscher. “Een eigentijdse schouwburg met een brede podiumfunctie is een belangrijke vestigingsfactor voor mensen. Meppel heeft bovendien al een breed aanbod beroepsopleidingen, een bloeiend verenigingsleven en binnenkort één van de modernste ziekenhuizen van Nederland. Investeren in Ogterop gaat dus over meer dan een nieuw theater. Het gaat over het vergroten van de leefbaarheid, de groei van werkgelegenheid en de ontwikkeling van Meppel op sociaal en cultureel gebied.”

Uitbreiding podiumfunctie

Om te onderzoeken hoe maatschappelijke functie van Ogterop kan worden uitgebreid is in opdracht van de gemeenteraad een klankbordgroep in het leven geroepen. De groep heeft de kansen en mogelijkheden in kaart gebracht en verwoord in een manifest. Daarin worden suggesties gedaan hoe het onderscheidende karakter van Ogterop kan worden versterkt en wat er aan functies en programmering nodig is om de schouwburg aantrekkelijk te maken voor een zo groot mogelijk publiek. Zo adviseert de klankbordgroep bijvoorbeeld om een productiehuis en poppodium te ontwikkelen.

Rineke Bootsma van de klankbordgroep is blij met het voornemen van het college om te investeren in de schouwburg. “Met Ogterop heeft Meppel goud in handen. Alle ingrediënten zijn aanwezig om van de schouwburg een nog groter icoon van cultuur te maken. Er liggen allerlei kansen om het eigenzinnige en unieke theaterprofiel te behouden en te versterken. Maar ook om nieuwe samenwerkingen en programma’s een plek te geven. We willen hier graag verder aan werken met iedereen die cultuur een warm hart toedraagt. Want uiteindelijk is Ogterop van ons allemaal.”

Energie en creativiteit

Ook bij de directie van schouwburg Ogterop is het voornemen van het college goed ontvangen. “Dit biedt veel perspectief voor de toekomst. De afgelopen periode hebben als schouwburg veelvuldig met onze partners in het culturele veld gesproken. Dat heeft veel ideeën opgeleverd. Voor Ogterop en voor het culturele aanbod in z’n algemeenheid. Een aantal initiatieven hebben we direct opgepakt. Van een maandelijkse muziekavond van de Muziekcoöperatie tot een pilot met een professioneel toneelgezelschap.” Henk ten Hulscher vult aan: “Dat vind ik misschien nog wel het mooist om te zien. Er komt al veel energie en creativiteit vrij. Ik kijk ernaar uit om samen met al die bevlogen mensen het nieuwe Ogterop verder vorm en inhoud te geven.”

Het B en W-voorstel over schouwburg Ogterop wordt naar verwachting behandeld in de gemeenteraadsvergadering van 17 juni.

Het bericht College van Meppel zet in op vernieuwbouw Ogterop: kosten 18 miljoen euro verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!