Drentse mkb’ers lopen subsidie mis

Meppel – Veel Drentse mkb-bedrijven en start-ups in de regio lopen mogelijk subsidies mis, bijvoorbeeld op het gebied van innovatie en vergroening, terwijl ze er wel voor in aanmerking kunnen komen. Dat zeggen een aantal Drentse ondernemersorganisaties, die een helpende hand gaan bieden.

Het gaat om de Drentse organisaties voor parkmanagement in Emmen, Assen, Coevorden, Hoogeveen, Meppel en Noordenveld. Zij gaan in nauw overleg met de RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, werken met directe contactpersonen bij deze uitvoeringsorganisatie. Die aanspreekbaar zijn als persoonlijke gids in het sterk gedigitaliseerde subsidiebos waar heel veel mkb-ers en start-ups ervaren dat ze het inmiddels door de bomen niet meer zien.

Energie-innovatie

Het wordt ervaren als ‘erg ondoorzichtig, ingewikkeld en tijdrovend’. “Neem als voorbeeld de subsidies voor energie-innovatie. Daar kunnen Drentse mkb-bedrijven echt van profiteren, maar er wordt nog te weinig gebruik van gemaakt door de sector”, zegt Herman Idema namens de Drentse organisaties voor parkmanagement. “Daar waar vrijwel iedere kennisinstelling momenteel van deze subsidie gebruik maakt en van de grootbedrijven 1 op de 6, zijn er van de mkb-bedrijven slechts 1 op de 1270 die er gebruik van maken, zo is uitgezocht door Innovatiespotter.’

Afwijzingen

Idema constateert dat het niet gek is dat veel bedrijven in het mkb de potjes niet weten te vinden. “Er zijn zoveel verschillende regelingen, dat het voor de gemiddelde mkb’er echt niet bij te houden is. Plus dat je vaak geen idee hebt hoe kansrijk je bent. En dan is het niet gek dat je het na enkele afwijzingen en na alle kosten die niets hebben opgeleverd, helemaal voor gezien houdt.”

De directe contactpersonen zijn geen intermediair en kunnen geen aanvragen schrijven, dat moeten de ondernemers zelf doen. Maar ze kunnen wel adviseren of voorlichting geven.

Ondernemers kunnen voor meer informatie over de contactpersonen terecht bij de diverse organisaties voor parkmanagement (zoals Ondernemend Emmen, Ondernemend Assen of Ondernemend Coevorden) of bij de RVO zelf (vragen naar Bert Stuiver of Herman Prinsen).

Het bericht Drentse mkb’ers lopen subsidie mis verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!