Vaccinatielocatie in Meppel opent op 14 mei de deuren

Meppel – Vanaf 14 mei gaat GGD Drenthe ook vaccineren in Meppel. Dit vaccinatiecentrum is hiermee de vierde locatie van GGD Drenthe. De locatie is samen met de gemeente Meppel uitgekozen vanwege de goede bereikbaarheid en parkeerruimte.

Er zal op deze locatie gestart worden met het vaccin van Moderna (zie ook dit nieuwsbericht van GGD GHOR Nederland). Dit vaccin lijkt erg op het vaccin van BionTech/Pfizer. Het is eveneens een zogenoemd mRNA-vaccin. Door in Meppel voorlopig alleen maar Moderna te gebruiken wordt de logistiek een stuk eenvoudiger.

Marjon Feenstra, manager bij GGD Drenthe: “We zij blij dat we steeds meer vaccins krijgen. Dat maakt het voor ons ook mogelijk om dit vierde centrum te openen. Door de medewerking van de gemeente Meppel hebben we hier nu een hele goede locatie en is de laatste witte vlek in Drenthe opgevuld.”

De sleutel

Ook burgemeester Richard Korteland is blij dat de vaccinatielocatie in Meppel opengaat. “Vaccineren is de sleutel in het onder controle krijgen van het coronavirus. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe beter we kunnen voorkomen dat het virus zich verspreidt.  Deze locatie in Meppel draagt daarmee ook bij aan het steeds verder openstellen van onze samenleving.”

De locatie aan de Eekhorstweg 16 ligt naast de gemeentewerf. Er wordt hier alleen gevaccineerd. De testlocatie in Meppel ligt iets verderop.

Assen: niet meer testen bij TT

Door grotere leveringen van vaccins, kan er de komende weken meer worden gevaccineerd. Het Test- en Vaccinatiecentrum in Assen (locatie De Haar, bij de TT) wordt daarom vanaf 13 mei in zijn geheel in gebruik genomen voor het vaccineren. Er blijft ruim voldoende testcapaciteit over op de overige testlocaties in Assen (Aziëweg), Emmen, Meppel en Hoogeveen.

Paulien Nienhuis, projectleider: “Bij het ontwerpen van het Test- en Vaccinatiecentrum bij het TT-circuit hebben we steeds de ambitie voor ogen gehad om het centrum voor zowel testen als vaccineren te kunnen gebruiken. Ook was het streven dat het omstellen zo weinig mogelijk tijd in beslag zou nemen. De afgelopen maanden hebben we regelmatig verschillende verhoudingen gehad van aantal teststraten en prikstraten. En nu komt dan het moment waarop we volledig omschakelen naar vaccineren op de TT.”

Teststraten TT-locatie

De teststraten van de TT-locatie sluiten woensdag twee uur eerder, zodat er ruimte is voor de laatste aanpassingen en inrichting. Zo kunnen deze straten 13 mei gelijk gebruikt worden als prikstraten. Onlangs is voor de opschaling al een extra wachtruimte aangebouwd bij de TT-locatie. In totaal hoeven slechts twee uur testen op deze locatie opgeofferd te worden om dit mogelijk te maken.

Met het overgebleven aantal teststraten aan de Aziëweg in Assen, in Emmen, Hoogeveen en Meppel kan GGD Drenthe dagelijks tussen 9.00 en 17.00 uur ongeveer 2800 testen uitvoeren. De afgelopen drie weken testte GGD Drenthe ongeveer 1200 – 1600 per dag, met af en toe een uitschieter tot 1900. Er blijft dus ruim voldoende testcapaciteit over.

Snelle antigeentesten

De TT-locatie was de eerste GGD-locatie in Drenthe die met antigeentesten (ook wel sneltesten genoemd) ging werken. Het was de eerste GGD-locatie in Nederland waar de testen op de locatie zelf geanalyseerd werden. Inmiddels worden de sneltesten ook gebruikt op de testlocatie aan de Aziëweg in Assen, Emmen en Meppel. De locatie in Hoogeveen gebruikt op dit moment alleen PCR-testen, maar op alle locaties is een PCR-test mogelijk (en soms noodzakelijk).

Marjon Feenstra, manager Infectieziektebestrijding COVID-19: “Op dit moment weten we niet of het testen nog weer terugkeert naar de TT. Wat we wel weten is dat de locatie gemakkelijk weer kan worden omgezet om dit mogelijk te maken. We zijn blij dat we het ontwerp nu zo kunnen inzetten en dat we door de grotere leveringen van vaccins vanaf nu veel meer kunnen vaccineren.”

Het bericht Vaccinatielocatie in Meppel opent op 14 mei de deuren verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!