Gemeente Meppel houdt geld over, maar heeft zorgen over zorgkosten

Meppel – De gemeente Meppel heeft het kalenderjaar 2020 afgesloten met een positief resultaat van €1.190.000. Dat blijkt uit de jaarrekening die het College van B&W heeft gepresenteerd. Desondanks zijn er zorgen over de stijging van kosten voor de zorg.

Wethouder Jaap van der Haar legt uit dat er mede door de coronacrisis minder is uitgegeven dan begroot. “Door de maatregelen is een deel van de geplande activiteiten en ontwikkelingen niet door gegaan of uitgesteld. Het resultaat in de jaarrekening schets hierdoor een vertekend beeld. De middelen die niet zijn uitgegeven, nemen we nu mee naar 2021. Zodra de situatie het toelaat, geven we daar alsnog invulling aan.”

Ondernemersgeest

Burgemeester Richard Korteland kijkt terug op een bijzonder jaar. “Een jaar waarin Meppel heeft laten zien hoeveel veerkracht er in onze samenleving zit. Corona zorgde voor veel leed. Mensen werden ziek, ondernemers moesten hun bedrijfsvoering stilleggen en evenementen konden niet doorgaan. Dat was zwaar, maar de bereidheid om elkaar te helpen was groot. Er ontstonden creatieve manieren om te ondernemen en contact met elkaar te houden. Het tekent de betrokkenheid én de ondernemersgeest van Meppel.”

Wethouder Henk ten Hulscher onderschrijft dat. “Het is mooi om te zien hoeveel energie er vrijkomt in onze gemeente, ook als het tegenzit. Op veel plekken ontstonden initiatieven om elkaar te helpen. En dat blijft nodig. Het einde van de gezondheidscrisis is hopelijk nabij, maar de negatieve effecten laten zich nog wel even voelen. Met onze taskforce corona blijven we inwoners daarin zo goed mogelijk ondersteunen.”

Bouwen aan de toekomst

Ondanks alle maatregelen werd ook volop gebouwd aan de toekomst. “Samen met ondernemers hebben we gewerkt aan onze binnenstad, bijvoorbeeld met de verkleuring van de aanloopstraten en winkelpanden”, zegt wethouder Robin van Ulzen. “In Meppel zijn zo’n tweehonderd nieuwe woningen opgeleverd, de meeste in Nieuwveense Landen. Daar hebben we ook het fundament gelegd voor de toekomstige infrastructuur. Aan de Kromme Elleboog is een parkeergarage en appartementencomplex opgeleverd. En ook de bouw van het Vledder is bijna afgerond.”

Burgemeester Korteland vult aan: “De afgelopen maanden zagen we de contouren van ons nieuwe ziekenhuis verschijnen. In Meppel hebben we binnenkort één van de modernste en duurzaamste ziekenhuizen van Nederland. Inwoners uit de wijde omgeving kunnen er straks terecht voor ziekenhuiszorg. Het ziekenhuis gaat bovendien prachtig op in het Reestdal. Een voorziening waar we in Meppel trots op kunnen zijn.”

Ook de bedrijventerreinen doen het goed, weet wethouder Ten Hulscher. De meeste bedrijven draaiden ondanks de bijzondere omstandigheden gewoon door en de belangstelling om in Meppel te vestigen was groot. Het afgelopen jaar zijn voorbereidingen getroffen voor uitbreiding van Noord en Oevers. “Zo blijven we innovatie en economische groei in Meppel mogelijk maken”, aldus de wethouder.

Duurzaam Meppel

In december stelde de gemeenteraad het programma duurzaamheid vast. Wethouder Van der Haar: “Daarmee hebben we een basis gelegd om de komende jaren te werken aan een schoner en groener Meppel. Samen met inwoners maken we plannen om huizen en gebouwen aardgasvrij te maken. We zetten in op meer biodiversiteit, betere afvalscheiding en een leefomgeving die klaar is voor extremere weersomstandigheden en een veranderend klimaat.”

Meppel ligt dan ook goed op koers, zo besluit Van der Haar. “Het uitvoeringsprogramma van het college is grotendeels uitgevoerd of in voorbereiding. Financieel wacht ons nog wel een uitdaging. De uitgaven voor zorg en ondersteuning blijven stijgen. En ook ontwikkelingen op het gebied van klimaat en energie brengen extra kosten met zich mee. Het college wil volgend jaar een gezond huishoudboekje achterlaten. Dat vraagt het komende jaar om verantwoorde keuzes die we samen met onze raad gaan maken.”
De jaarrekening 2020 wordt behandeld in de gemeenteraadsvergadering van 27 mei.

Het bericht Gemeente Meppel houdt geld over, maar heeft zorgen over zorgkosten verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!