Drentse kinderen gaan Boergondisch koken

Meppel – Na het daverende succes van vorig jaar, geven provincie Drenthe en Jong Leren Eten Drenthe het Boergondisch koken deze meivakantie (3 tot en met 7 mei) een vervolg. 75 Drentse kinderopvanglocaties ontvangen de Boergondisch koken ingrediëntenbox en maken een gezonde lunch met streekproducten. Gedeputeerde Henk Jumelet heeft maandag de eerste boxen met ingrediënten overhandigd (foto) aan de kinderen van kinderopvang Dapper in Erica, die er vervolgens een heerlijke Boergondische lunch van gaan bereiden.

Provincie Drenthe en Jong Leren Eten Drenthe stellen 75 gratis ingrediëntenboxen beschikbaar voor kinderdagverblijven en BSO-locaties. Met daarin alle ingrediënten om samen met de kinderen een heerlijke boerenlunch te maken. Groenten om te snijden voor de soep en alle benodigdheden om zelf brood te bakken. Ook zit er een lesbrief bij met leuke opdrachten en tips én zaadjes voor de moestuin. In een mum van tijd waren alle boxen vergeven. Samen eten bereiden en proeven spreekt veel opvanglocaties aan.

Ook heel leerzaam

Henk Jumelet: “Dat de boxen populair zijn is niet zo gek, want het is niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam. Je kunt het kinderen hebben over waar eten vandaan komt, hoe het groeit, wat voor lekkere dingen je kunt maken en over wat gezond en ongezond is. En nog belangrijker: kinderen kunnen het op deze manier vooral zelf ervaren.”

Om kinderen echt te laten zien waar hun eten vandaan komt, zijn dit jaar pompoenzaadjes aan de box toegevoegd. We dagen de locaties hiermee uit om gezamenlijk de moestuin in te gaan om pompoenen te kweken. Maandelijks ontvangen de deelnemers een korte update met daarin verzorgingstips en leuke weetjes. Tijdens de Dutch Food Week (9 t/m 16 oktober) kan er dan hopelijk geoogst worden en hebben ze hun eigen hoofdingrediënt gekweekt om heerlijk Boergondisch mee te koken. Ook daar helpen we ze dan natuurlijk een handje mee.

De ingrediënten en educatieve materialen in de box komen zoveel mogelijk van Drentse bedrijven, zoals Distrivers, Zuivelbedrijf de Venehoeve, Miss Tuinboon, bakkerij Alsady, Glastuinbouw Emmen e.o. en IVN Noord.

Het bericht Drentse kinderen gaan Boergondisch koken verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!