Leerlingen Dingstede spelen parlementair rollenspel

Meppel – Ieder jaar vindt op CSG Dingstede het evenement MEP plaats. Ook dit jaar, ondanks de coronamaatregelen, namen alle VWO 4 en enkele VWO 5 en VWO 6 leerlingen deel aan MEP. Er werden 8 deelnemers en 2 voorzitters gekozen.

MEP staat voor Model European Parliament, dit is een soort parlementair rollenspel. De leerlingen leren onder andere over besluitvorming binnen een parlement en doen bepaalde vaardigheden op, zoals debatteren, een sterke mening vormen en spreken. Bovendien houden leerlingen zich zo bezig met actuele maatschappelijke vraagstukken. De leerlingen worden opgedeeld in commissies, die zich ieder met een bepaald vraagstuk bezighouden. Dit jaar zijn er de commissies Desinformatie, Immigratie, Volksgezondheid, Buitenlandse Zaken, Economische Zaken en Interne Markt.

Oudere leerlingen

De commissies worden begeleid door voorzitters. Dit zijn oudere leerlingen, uit VWO 5 en 6. Zij zorgen ervoor dat de vergadering goed verloopt en begeleiden de deelnemers. Deze leerlingen hebben immers al ervaring met MEP, want zij hebben voorgaande jaren meegedaan. Dit jaar doen er enkele VWO 5 leerlingen mee als deelnemer. Zij hadden vorig jaar niet de kans gekregen om verder te gaan met MEP, door de lockdown. Gelukkig kregen ze dit jaar de optie om nogmaals deel te nemen.

Na de vergaderingen op school worden er 8 deelnemers en 2 voorzitters gekozen die doorgaan naar het regionale MEP. Dit is ieder jaar in het provinciehuis en er doen dan deelnemers van zes scholen uit Drenthe mee. De beste debaters gaan dan door naar het nationale evenement dat plaatsvindt in de Tweede Kamer. Als de deelnemers het heel goed doen, gaan ze door naar het internationale MEP in een Europese hoofdstad. MEP is dus een Europees concept waar veel scholieren in alle landen in de EU aan meedoen.

Stadhuis

Toch was het dit jaar niet hetzelfde als andere jaren. Door corona moest een aantal aanpassingen worden gedaan, want leerlingen moeten 1,5 meter afstand houden en waar normaal gesproken de algemene vergadering in het Stadhuis zou zijn, kon dat nu niet. De oplossing daarvoor was om het in de aula van CSG Dingstede te houden.

Veel leerlingen vinden dit debatprogramma een superleuke ervaring en vinden het leuker dan een gewone schooldag. Ze zeggen dat ze hierdoor leren een sterke mening te vormen en vinden het leuk om zich in de politieke onderwerpen te verdiepen, zoals die bij MEP behandeld worden. Ook het formeel leren spreken, dus bijvoorbeeld via de voorzitter en het leren luisteren naar andere partijen zijn dingen die de leerlingen leuk vinden. Zulke leerlingen maken de kans om door te gaan naar regionaal MEP en er worden bijvoorbeeld ook wel eens leerlingen gevraagd voor andere dingen, zoals de gemeenteraad of waterschappen.

Een mooie ervaring

Al met al is MEP een mooie ervaring voor de leerlingen. Zeker voor de leerlingen die zich erg inzetten en graag verder willen komen. Op school zijn het slechts drie dagen, maar als leerlingen dit leuk vinden en doorgaan naar het regionale MEP, kunnen ze nog veel bereiken. Zoals gezegd werd in de officiële opening, is het niet alleen het bezig zijn met de vraagstukken, maar ook het ontmoeten van andere mensen en culturen. Dit alles samen is wat MEP zo’n mooie en unieke ervaring maakt.

De namen van de winnaars op de foto van links naar rechts: Céline Vos, Nora Otten, Jinte Werkman, Niek Zandt, Donna Podt, Ruben Noort, Sela de Vries, Thomas Volkers, Kyle Westelijk en Lieke van Essen. Voorzitters: Joshua de Vries, Ceren Wonink en Luca Nieuwenhuizen (niet op foto)

Het bericht Leerlingen Dingstede spelen parlementair rollenspel verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!