Stad en Esch in Meppel gaat op de maritieme toer

Meppel – Vanaf maandag 17 mei start het nieuwe keuzedeel Maritiem ‘werken en leven aan boord’ voor een groep derdejaars vmbo- en tl-leerlingen van verschillende vo-scholen uit de regio. De officiële start vindt plaats in de haven van Meppel, onder toeziend oog van onder andere Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma. Met het aanbieden van dit nieuwe keuzedeel krijgt de samenwerking tussen Sterk Techniekonderwijs Meppel/Steenwijkerland (STO) en STC Hanze Maritiem gestalte en speelt het onderwijs van Meppel in op de mogelijkheden die de havens van Meppel bieden.

In de twee weken durende periode, van 17 mei tot en met 28 mei, waarin het keuzedeel wordt aangeboden kunnen de leerlingen kennismaken met het maritieme beroep. Daarnaast biedt het bedrijven rondom de grootste binnenlandse zeehaven van Nederland de mogelijkheid om leerlingen te enthousiasmeren en zichzelf misschien wel te voorzien van toekomstig personeel.

Maritieme opleiding.

Schip zeeklaar maken

Er komen allerlei onderdelen aan bod. Zo gaan de leerlingen leren hoe zij een schip zeeklaar moeten maken en onderhouden en leren ze schiemanswerk, oftewel verschillende touwknopen. Ook leren ze hoe ze moeten varen in een bijboot, een drenkeling uit het water moeten halen en hoe ze veilig werken aan boord (PBM). Tot slot zullen de leerlingen een voorlichting bij gaan wonen van de Koninklijke Marine, leren koken aan boord en een dagvaart maken op een binnenvaartschip. Kortom, ze gaan ontdekken hoe het is om te werken én leven aan boord! Dit alles gaan de leerlingen leren op een opleidingsschip dat tijdelijk in de haven van Meppel komt te liggen.

Juist voor de leerlingen uit de omgeving van Meppel, samen met de havens van Kampen en Zwolle, is het keuzedeel Maritiem een mooie aanzet om te ontdekken hoe het er aan boord aan toe gaat.

Eendracht maakt macht

Het project kent vele betrokkenen. Naast de vo-scholen, Stad & Esch, CSG Dingstede, Terra Meppel, Greijdanus Meppel, CSG Eekeringe en RSG Trompmeesters, die onderdeel uitmaken van Sterk Techniekonderwijs Meppel/Steenwijkerland en STC Hanze Maritiem, dragen onder andere de Koninklijke Marine, Alumax Boats, Thecla Bodewes Shiprepair, De Marine, MCS Terminal Meppel, Meppel aan Zee en Explore Groep hun steentje bij.

Het bericht Stad en Esch in Meppel gaat op de maritieme toer verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!