GGD Drenthe prikt 100.000ste coronavaccinatie, er is capaciteit genoeg

Assen – De GGD Drenthe heeft vandaag de 100.000ste vaccinatie gezet. De levering van vaccins bepaalt hoeveel de GGD kan prikken. Qua locaties en personeel is GGD Drenthe al geruime tijd klaar voor veel meer. In dit bericht een terugblik op de eerste 100.000 en een vooruitblik op de volgende 100.000 (en meer). Dat aantal zal, zoals het nu lijkt, al snel kunnen volgen. De priklocatie in Meppel is inmiddels ook klaar voor gebruik.

Deze eerste 100.000 is het totaal aantal prikken dat GGD Drenthe heeft gezet, sinds de start in januari, op de locaties in Assen, Emmen en Hoogeveen. Het gaat om eerste en tweede vaccinaties, bij Drenten, maar ook bij inwoners van andere regio’s. Andersom worden sommige Drenten ook in andere regio’s gevaccineerd. In totaal zijn er nu (tot en met 20-4) 97.359 Drenten gevaccineerd door een GGD.

GGD’en vaccineren tot nu toe zorgmedewerkers langdurige zorg, mensen geboren in en voor 1954 (1955 ontvangt volgende week de uitnodigingsbrief), mensen met Syndroom van Down en mensen met een BMI hoger dan 40. De vaccineerders ervaarden het contact met deze mensen op de vaccinatielocaties als heel positief. Voor sommigen gevaccineerden is het hun eerste ‘uitstapje’ sinds tijden en een aantal heeft er weer en wind voor moeten doorstaan. Voor iedereen deden en doen de medewerkers van de GGD hun uiterste best om alles zo goed mogelijk te faciliteren en te ondersteunen waar mogelijk. En natuurlijk zaken aan te passen op basis van waardevolle feedback die werd ontvangen.

Honderden extra GGD-medewerkers

GGD Drenthe heeft honderden extra mensen aangenomen voor de bestrijding van corona. Voor bron- en contactonderzoek, testen, de regionale informatielijn en het vaccineren. De vaccineerders van GGD Drenthe prikken momenteel tussen de 15-17.000 vaccinaties per week. Het gehele proces is een samenwerking van vele partijen, zoals Veiligheidszorg Drenthe en stewardessen van Transavia en KLM voor de ontvangst, Veiligheidsregio Drenthe/Brandweer, Wilhelminaziekenhuis Assen, het Noorderpoortcollege, apothekers, gemeenten en meer. Samen tegen corona.

GGD Drenthe is al geruime tijd klaar om vele malen meer te vaccineren. Zowel wat personeel als locaties betreft. De bestaande drie locaties worden nog maar gedeeltelijk gebruikt en een vierde locatie is zo goed als klaar voor gebruik.
– De eerste vaccinatielocatie, bij de TT in Assen, kan uitbreiden van 10 naar 16 vaccinatie(loop)straten.
– De tweede locatie, in Emmen, heeft nu 8 straten actief en 8 straten standby staan.
– De locatie in Hoogeveen heeft twee ‘vleugels’. Eén daarvan is in gebruik, de andere stond steeds stand-by en wordt vanaf volgende week 2 dagen per week ook gebruikt.
– De locatie in Meppel is inmiddels ook opgeleverd en bijna volledig ingericht. Zodra er meer vaccin geleverd wordt, kan deze ook open met 12 straten.

Doelgroep verjongt

Alle locaties bij elkaar heeft GGD Drenthe binnenkort 61 vaccinatie(loop)straten. Doordat de doelgroep verjongt en minder vooraf langs een arts hoeft én processen steeds efficiënter worden ingericht, kan GGD Drenthe hiermee naar verwachting straks 7140 – 8540 mensen per dag vaccineren. Begin juni kunnen dit in totaal rond de 60.000 vaccinaties per week zijn. Dat is ongeveer vier keer zoveel als nu.

Het wachten is op de grotere levering van vaccins. De GGD gaat niet over wie wanneer en welk vaccin krijgt. Dat wordt landelijk bepaald. Zie Wanneer krijg ik een vaccinatie tegen het coronavirus? | Rijksoverheid.nl voor meer informatie daarover.

Het bericht GGD Drenthe prikt 100.000ste coronavaccinatie, er is capaciteit genoeg verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!