Blinde Anna Kruithof rijdt zesdaagse op paard voor DVB Foundation

Ruinen – Voor de blinde amazone Anna Kruithof uit Ruinen wordt juni een spannende maand. Ze gaat met haar haflinger Larousch een zesdaagse trektocht maken door West-Drenthe en een stukje Friesland. Ze doet dat helemaal alleen, al kunnen belangstellenden zich melden om een stukje mee te rijden. Anna vertrouwt vooral op haar navigatie en intuïtie.

De 27-jarige Anna wil met haar tocht geld ophalen voor de DVB Foundation. Deze organisatie zet zich in om paardrijden toegankelijk te maken voor ruiters en amazones met een beperking. Door het geven van advies of door zelfs een financiële bijdrage te geven in de kosten van hulpmiddelen, kan iedereen blijven paardrijden.

Drents-Friese Wold

De start van haar zesdaagse is op 13 juni bij haar thuis in Ruinen. Met Larousch gaat de reis over zo’n 20 kilometer naar Diever, waar ze aan de rand van het Drents-Friese Wold in Landhotel Diever overnacht. Etappe 2 leidt naar Zorgvlied, een route door de natuur die eindigt bij Villa Nova voor een tweede overnachting. Dag drie voert haar dwars door het Drents-Friese Wold naar camping de Reeënwissel in Hoogersmilde, waar een luxe tent op haar wacht voor twee nachten. „Daar hou ik een rustdag, ik verwacht dat het behoorlijk inspannend wordt en voor Larousch is een beetje rust ook goed.”

Op de vijfde dag gaat de rit naar Beilen om een dag later thuis te komen na dan in totaal ongeveer 100 gereden kilometers. „Begin mei ga ik een oefenronde doen naar Beilen; 20 kilometer heen en een dag later 20 kilometer terug. Dan kan ik ervaren hoe paard en ruiter het houden en ook hoe het is om met meerdere zadeltassen te rijden”, vertelt Anna.

Onderkomens met stalruimte

Het zijn allemaal onderkomens waar ook stalruimte voor Anna’s haflinger is. „Het mooie is dat ik ze benaderde en mijn verhaal verteld heb, dat ik voor een goed doel rij. Ondanks dat Corona een zware wissel op de bedrijven heeft getrokken, doet iedereen wel wat”, glundert de jonge amazone. Dat ze bijna helemaal blind is – ze kan alleen licht en donker onderscheiden – vormt voor Anna geenszins een belemmering om de uitdaging aan te gaan. Voor het geval haar navigatie haar echt in de steek laat, is er wel een hulplijn. Ze heeft naast een route op Komoot, ook een speciaal Zweeds navigatiesysteem, ViaOpta Nav, dat speciaal is ontwikkeld voor blinde en slechtziende gebruikers. De gebruikersinterface is, met drie grote knoppen in het hoofdmenu, vrij eenvoudig te noemen. „Het enige irritante is dat dit systeem om de 10 meer zegt waar ik heen moet, ook bij een lang recht pad.”

Wie Anna wil volgen, of wie een stukje met haar mee wil rijden op zijn of haar eigen paard, kan kijken op de speciale facebookpagina ‘Trektocht voor DVB Foundation’.

Wie Anna wil sponsoren, kan dat rechtstreeks doen op de site https://www.gofundme.com/f/trektocht-voor-dvb-foundation

 

Het bericht Blinde Anna Kruithof rijdt zesdaagse op paard voor DVB Foundation verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!