“We gunnen iedereen een dikke knuffel, maar het is echt nog te vroeg”

Ruinen – Demissionair minister Hugo de Jonge stuurde gisteren het vrolijke bericht de wereld in dat er volop versoepeld kan worden in de verpleeghuizen, nu veel bewoners hun tweede vaccinatie hebben gehad. Een mooi bericht waar je blij van wordt, zo ook de bestuurders van de verpleeghuizen in Drenthe. Achter de schermen betekent dit echter een ingewikkelde en moeilijk oplosbare puzzel van de nog steeds aanwezige risico’s. Want wat betekent dit eigenlijk concreet?

“Vanuit de VVT’s in Drenthe hebben we eerder dit jaar hard aan de bel getrokken in de media om zo snel mogelijk de vaccins te krijgen voor onze bewoners”, vertelt Mariska Roeters, directeur-bestuurder van ZZWD en woordvoerder namens de Drentse VVT’s. “Inmiddels is gelukkig een groot deel van onze bewoners een of twee keer gevaccineerd en dat is ook waarop het OMT haar advies aan de minister heeft gebaseerd. Heel wenselijk en heel begrijpelijk, want we willen allemaal dat er weer veel meer ruimte komt voor het welzijn van onze bewoners. Het is alleen wel erg prematuur..”, aldus Roeters.

Negatieve test

De aangekondigde versoepelingen houden onder andere in dat wanneer 80% van de bewoners twee keer is gevaccineerd, men weer in grotere groepen mag samenkomen. Verder mag bezoek met een vaccinatiebewijs of negatieve test in de hand, zonder mondkapje bij de bewoner in het appartement zijn. Dit echter pas vanaf twee weken na de tweede vaccinatie, zodat het vaccin op kracht heeft kunnen komen. Hierbij zegt Hugo de Jonge in zijn kamerbrief wel dat iedere zorginstelling zelf goed moet afwegen of veiligheid van medewerkers en bewoners, versus het welzijn van bewoners met elkaar in balans zijn.

En dat is lastig afwegen volgens Roeters, want het is immers niet bekend wie van de bezoekers is gevaccineerd. “We weten zelfs niet van onze medewerkers wie wel of niet is gevaccineerd. In het kader van de AVG mogen we dit niet registeren, dus we tasten hier in het duister. Ook is nog niet bekend of iemand die volledig gevaccineerd is het virus alsnog kan overdragen”.

Niet voor medewerkers

Dat de besmettingen onder bewoners in de verzorg- en verpleeghuizen sterk gedaald zijn is bekend, maar die daling geldt nog niet voor de medewerkers. John Post, regiomanager bij Accolade Zorg licht toe: “We zien in de regio nog steeds dat veel medewerkers besmet raken en ziek zijn. Zij vormen dan misschien niet meer een groot besmettingsrisico voor de bewoners, maar nog steeds wel voor elkaar. Medewerkers moeten thuis blijven en in quarantaine, uiteraard ook preventief wanneer ze in aanraking zijn geweest met een besmet persoon. Hiermee staat de zorgcontinuïteit nog steeds onder zeer hoge druk, mede doordat ook veel medewerkers nog echt moeten herstellen van Corona en niet of slechts deels kunnen werken. Hoe maak je hier dan een goede en verantwoorde afweging tussen veiligheid en welzijn? We gunnen iedereen en zeker onze bewoners eindelijk weer eens een dikke knuffel, maar hiervoor is het eigenlijk echt nog te vroeg. Het is belangrijk dat mensen zich goed realiseren dat er meer achter zit dan alleen de veiligheid van de bewoners ten aanzien van Corona. Versoepelingen zijn echt alleen mogelijk als de zorgcontinuïteit ook is veiliggesteld”.

 

Het bericht “We gunnen iedereen een dikke knuffel, maar het is echt nog te vroeg” verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!