Online lezing over aardkundige waarden en erfgoed

Assen – Op initiatief van IVN Zuidlaren houdt Landschapsbeheer Drenthe op woensdag 14 april een online lezing over aardkundige waarden en aardkundig erfgoed. Anja Verbers, specialist aardkundig en cultuurhistorisch erfgoed van Landschapsbeheer Drenthe, legt hierin uit wat deze begrippen inhouden en waarom ze belangrijk zijn. Ook gaat ze in op de vraag wat Landschapsbeheer Drenthe en de provincie Drenthe hiermee doen.

Aardkundige waarden vormen een vast onderdeel van ons landschap. Ze zijn een van de vier grote landschapswaarden. De andere drie zijn: ecologie, cultuurhistorie en beleving. Aardkundige waarden vormen als het ware de basis van het landschap zoals we het nu zien en ‘gebruiken’. Het is een onderdeel waarbij we meestal niet stilstaan, het wordt als vanzelfsprekend gezien. Dat is jammer, want deze waarden tonen ons hoe ons landschap is gevormd, onder welke omstandigheden en in welke perioden. Ook karakteriseren ze de sfeer van het landschap: is er reliëf, is het nat of juist droog?

Er wordt ook vaak gesproken over aardkundig erfgoed. Dit zijn aan de ene kant kleine elementen die iets groots kunnen vertellen, maar ook grote gebieden of processen die het karakter van Drenthe bepalen. Het aardkundig erfgoed is vaak ontstaan onder omstandigheden die er niet meer zijn. Dus als dit wordt aangetast, is het definitief weg.

Volwaardige plek

Tijdens de lezing gaan we dieper op de aardkundige waarden en erfgoed in. Ook worden voorbeelden getoond en wordt de onderlinge samenhang aangegeven. Tot slot staan we stil bij hun waarde en hoe we ze een volwaardige plek kunnen geven in allerlei (inrichtings)plannen en routes.

De avond begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. Wilt u de avond bijwonen? Dan kun u zich opgeven via www.lbdrenthe.nl. Wij sturen vervolgens een link naar u toe, waarmee u op woensdag 14 april kunt inloggen.

programma van de avond:

19.30 uur: digitale inloop

19.45 uur: lezing Anja Verbers – deel 1

20.30 uur: pauze

20.45 uur: lezing Anja Verbers – deel 2

21.15 uur: vragen

21.30 uur: einde

Het bericht Online lezing over aardkundige waarden en erfgoed verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!