De Fruithof in Frederiksoord breidt collectie uit

Frederiksoord – Met meer dan 550 verschillende rassen bevat de Fruithof in Frederiksoord de grootste collectie oude fruitrassen van West Europa. Het zijn voornamelijk appelbomen, maar er staan ook peren- en pruimenbomen. De collectie wordt nu nog groter.

Vanaf 1989 hebben actieve leden van de Noordelijke Pomologische Vereniging (NPV) honderden oude en verloren gewaande fruitrassen teruggevonden en in 1995 bijeen gebracht in de Fruithof. Doel was om deze rassen te behouden voor de toekomst, en om het gebruik ervan te stimuleren.

Nieuwe rassen.

Sinds kort is de erfgoedstatus van de NPV-Fruithof collectie bekend. Bij de bepaling ervan is gebruik gemaakt van de indeling van het Nederlands Fruitnetwerk (NFN) waarmee duidelijk wordt gemaakt of een ras wel of geen erfgoed is en behoud ervan urgent of niet urgent.

Status urgent

De uitkomst gaf aan dat de collectie op de Fruithof voor de ene helft bestaat uit Nederlands erfgoed met de status urgent, dat wil zeggen dat het behoud ervan dringend of hoognodig is. De andere helft is niet urgent, dat wil zeggen dat het historische rassen van buitenlandse oorsprong zijn, waarvan het niet nodig is deze in een Nederlandse collectie onder te brengen.

De collectiecommissie van de NPV en de Fruithof heeft voorgesteld om het percentage urgent erfgoed op de Fruithof uit te breiden. Unaniem is besloten de collectie uit te breiden en aan te vullen met Noord-Nederlandse rassen. Er is een lijst met rassen samengesteld die hiervoor in aanmerking komen.

De volgende stap was om te bepalen welke bomen nog ontbraken. Vervolgens zijn de leden van de commissie op pad gegaan om de ontbrekende rassen bij andere kwekers en boomgaarden op te sporen. Afgelopen week was het dan zover. De eerste ontbrekende fruitbomen zijn gearriveerd en geplant. De Roem van Drachten, de Boerma appel, de Reukappel, de IJsselpronk, de Zoete van der Schoot, en het Krûsnotsje.

Het bericht De Fruithof in Frederiksoord breidt collectie uit verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!