Culturele prijs De Wolden is voor Ria Westerhuis

Echten – De Culturele prijs De Wolden 2020 is gewonnen door Ria Westerhuis uit de Wijk. Dat maakte juryvoorzitter en wethouder cultuur Hilda Mulder vanmiddag bekend bij ’t Boshuys in Echten. Mulder sprak van een oeuvreprijs, omdat Westerhuis al jaren druk is op cultureel gebied. Ze won een cheque van 2500 euro.

Ria Westerhuis timmert al meer dan 20 jaar aan de weg en is niet meer weg te denken uit cultureel De Wolden. Los van haar gedichten organiseert ze al twaalf jaar Verhalen rond de Kachel bij Huize Welgelegen met- en bij Mineke Bout in Koekange, speelt ze al jaren mee in de rijdende theaterspektakel Dikke Reint en zijn gedichten van haar hand op bankjes in het Reestdal te vinden. „Ze is echt een ambassadeur voor onze gemeente”, wist cultuurwethouder Hilda Mulder zeker. Ook bekend is het gedicht over de Twaalf Apostelenboom bij de kerk van Blijdenstein in Ruinerwold. Bij die boom is een speciaal paneel geplaatst met het gedicht.

Ook genomineerd

Er waren nog twee nominaties, waaronder de muurschildering door Julia Roozenbeek en Vera Vos in dorpshuis de Havezathe in de Wijk. Deze muurschildering is tot stand gekomen met behulp van bezoekers en gebruikers van het dorpshuis. Hun input is door Julia en Vera verwerkt in de muurschildering. Vera: „Het kunstwerk omvat typische dingen uit het dorp die bij elkaar zijn gesprokkeld. Zoals bijvoorbeeld; de Wieker Meule, de Reest, ooievaars en de gouden knoppen van het Wieker Wapen. En tijdens het schilderen kregen we nog enkele spontane ingevingen en tips van bezoekers, deze zijn ook mee genomen in het ontwerp.”

Verder was er het initiatief in Berghuizen van de wandelroutes langs de trekgaten. Deze wandelroutes zijn opgezet door de vrijwilligers Fake Westert, John van Dijk en Marjelle Barneveld. Er was een lang gekoesterde wens voor wandelroutes in dit gebied en uiteindelijk heeft een groep vrijwilligers actie ondernomen. Juist in deze corona tijd kwamen deze wandelroutes als geroepen. De wandelroutes verbinden cultuur met natuur, recreatie, toerisme en erfgoed.

Het bericht Culturele prijs De Wolden is voor Ria Westerhuis verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!