Video: Koorschool Viva la Musica breidt uit naar Zwolle

Meppel/Zwolle Het is nog een project van een jaar, maar op 19 april ziet kinderkoorschool Viva la Musica in Zwolle het levenslicht. Kinderen vanaf groep 3 van de basisschool zijn van harte welkom om mee te zingen. De repetitieruimte is de Theodora kapel aan het Theodoarahof.

Dirigente Ceciel van der Zee gaat uit van de kinderen zelf, hun stem, hun armen en hun benen. Door zelf te zingen en te bewegen raken ze bekend met de basis van alle muziek, bijvoorbeeld: puls, ritme, maat, melodie, harmonie, frasering, het notenschrift, ademhaling enzovoort. In de wekelijkse lessen ontwikkelen de leerlingen hun stemgebruik, ritme- en maatgevoel en muzikaal gehoor. Dit alles doen ze aan de hand van kringspelletjes en liedjes die passen bij hun leeftijd. Dat zijn vaak oude en nieuwe Nederlandse volksliedjes. Een enkel Duits-, Frans- of Engelstalig lied komt ook aan bod. De koorschool gaat uit van het beleven, ervaren en doen van de muziek. Later komen de begrippen er spelenderwijs bij. Door dit zingend en spelend de muziek verkennen, wordt het een tweede natuur van de kinderen en blijft het plezier voorop staan. Daarbij krijgen ze (voor hen) ongemerkt een solide basis waar ze later veel profijt van hebben.

Kinderen leren bij Viva la Musica veel. Ze kunnen zuiver intoneren, dus hebben hun gehoor ontwikkeld, hebben maat- en ritmegevoel en zijn bekend met het notenschrift. Naast de koorrepetitie, krijgen alle kinderen van het beginnerskoor en het kinderkoor iedere week zes minuten individueel muziekles waarbij ze werken aan stemvorming en ademhaling. Deze zes minuten zijn vlak voor of na de koorrepetitie en daarin leren ze noten lezen van bladmuziek. Ieder kind wordt gevraagd iedere dag vijf minuten te oefenen met het materiaal dat op de koorschool wordt uitgedeeld.

Het beginnerskoor is bedoeld voor kinderen uit de groepen 3, 4 en 5 die graag willen zingen en nog weinig ervaring hebben met muziek. Het is ook geschikt voor kinderen die een brede muzikale basis zoeken om hun muzikaliteit verder te ontwikkelen. Uiteindelijk stromen de kinderen door naar het kinderkoor voor kinderen uit de bovenbouw van de basisschool.

Kinderkoor

Voor kinderen in groep 6, 7 en 8 is er het kinderkoor. Ook in het kinderkoor is beweging en spel een belangrijk element. In deze groep wordt er veel volksmuziek uit verschillende Europese en niet Europese landen gezongen, grappige Nederlandse canons en enkele liederen uit het klassiek repertoire. Gezond stemgebruik en muzikale ontwikkeling zijn belangrijk maar het plezier in het samen of solo zingen staat voorop. In de korte individuele lessen voor of na de koorzang worden de vaardigheden van het van blad zingen verder ontwikkeld.

De repertoirekeus is breed maar de nadruk ligt op Nederlandse kinderliedjes, goed gecomponeerde volksmuziek en klassieke koormuziek. Een belangrijk uitgangspunt bij de repertoirekeuze is dat de muziek aansluit bij de belevingswereld van de kinderen.

Ceciel van der Zee leidt sinds 2006 de koren van Koorschool Viva la Musica Zuidwolde en Meppel. Na een vraag van een moeder uit Zwolle probeert ze nu ook hier kinderkoren te starten. Ceciel studeerde 4 jaar zang aan het conservatorium in Den Haag en 3 jaar koordirectie aan het conservatorium in Groningen. Ze is sinds 2006 ook sopraan in het ensemble Sequens, nu Consequens en specialiseerde zich in koor en ensemble zang.

Docente Ceciel van der Zee zegt: “Het belangrijkst in de koren is dat kinderen zelfvertrouwen ontwikkelen om hun stem te laten horen, dat ze leren samenwerken en dat ze heel veel plezier hebben in het maken van muziek.”  De kinderen wordt de mogelijkheid geboden te leren zingen en muziek te leren maken op een manier die past bij kinderen en die ruimte laat aan de natuurlijke muzikaliteit van de kinderen zodat die ontwikkeld kan worden in brede zin.

Concerten

Er worden twee concerten gegeven en er is halverwege het jaar een openbare les. Alle koren van Koorschool Viva la Musica Zwolle doen mee aan het kerstconcert en het zomerconcert. De kinderen zingen met hun eigen koor de liedjes die ze geleerd hebben en er zijn vast een aantal kinderen die graag willen laten horen dat ze ook solo kunnen zingen. Daarin worden de kinderen ook aangemoedigd.

Op de website van de koorschool is meer informatie te vinden: www.KoorschoolVivaLaMusica.nl Vragen en opmerkingen mailen naar Ceciel van der Zee, cecielvanderzee@home.nl bellen of appen kan ook naar: 0522-241534 of 06-44267244

Het bericht Video: Koorschool Viva la Musica breidt uit naar Zwolle verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!