Zwaluwen verbinden jong en oud in Havelte

Havelte – Negentig kleurrijke zwaluwen moeten de komende weken verschijnen voor de ramen van senioren in Havelte. Het is een idee van kunstenaar Judith Schmidt in het kader van het project Gekleurd Grijs van Stichting Kunst & Cultuur (K&C). Het project Vlieg zwaluw, vlieg! heeft ook belangstelling getrokken in andere gemeenten. Grote kans dat er dit jaar op meer plaatsen in Drenthe kunstzinnige zwaluwen te zien zijn.

De kunstenaar wil de senioren en kinderen in het project Vlieg zwaluw, vlieg! kunstzinnig met elkaar verbinden. De zwaluwen staan in het project symbool voor een nieuw begin en zijn een teken van hoop en geluk in coronatijd. Alle zwaluwen worden in mei samengebracht in een grote mobile en in dorpshuis De Veldkei tentoongesteld.

Met het project Vlieg zwaluw, vlieg! stimuleren de kunstenaar en K&C de interactie tussen oud en jong. Judith Schmidt brengt de houten zwaluwen naar basisschool De Bosrank, waarna de kinderen van groep 7 één kant van de vogel versieren. Daarna worden de zwaluwen bezorgd bij senioren in het dorp die de andere kant voorzien van een decoratie. De kunstenaar vraagt de ouderen de zwaluwen te versieren met verf, stof of wellicht een timmerwerk. De ouderen ontvangen met de zwaluw een creatief pakket, waardoor ze over voldoende materiaal beschikken.

Elke zwaluw die gereed is moet voor het raam worden geplaatst, zodat de kinderen ze bij een rondgang door het dorp kunnen zien en vrijwilligers de zwaluwen begin mei kunnen verzamelen voor de expositie in het dorpshuis.

Judith met haar zwaluw.

Herinnering

Met de zwaluw ontvangen de senioren ook een brief met een gedicht of een tekening van een leerling van de basisschool. De kinderen vragen de ouderen een herinnering uit hun kindertijd te delen. Een herinnering aan de zwaluwtijd in hun jeugd, de tijd van het voorjaar richting de zomer.

Judith Schmidt en K&C willen dat het project een gezamenlijke belevenis wordt in coronatijd. Als alle zwaluwen worden samengevoegd in een mobile krijgen ook alle herinneringen van de kinderen en senioren een plekje in het dorpshuis. Individuele verhalen worden zo een gemeenschapsproject. Wanneer het weer mogelijk is zullen de kinderen en ouderen elkaar ontmoeten in de tentoonstelling.

Vrijwilligers gezocht

Naast de financiële bijdrage van de gemeente Westerveld en Gekleurd Grijs kan het project alleen slagen met de hulp van een aantal vrijwilligers in het dorp. Voor het project worden inwoners, waaronder een aantal amateurkunstenaars, gezocht voor hulp en ondersteuning. Met de kunstenaar wordt gekeken naar de taken die iemand kan uitvoeren. Deze variëren van het ondersteunen van de senioren met de kunstzinnige versiering van de zwaluw tot het ophalen en aflakken van de zwaluwen en het inrichten van de tentoonstelling. De coronamaatregelen worden altijd in acht genomen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Marjan Oostmeijer van K&C; marjan@kunstencultuur.nl, 0592 33 69 99.

K&C stimuleert de cultuurparticipatie in Drenthe met verschillende projecten. Jaarlijks wordt het sociaal-cultureel project Gekleurd Grijs georganiseerd om senioren in Drenthe te stimuleren deel te nemen aan kunstzinnige en creatieve activiteiten. De actiemaand Gekleurd Grijs in Actie! moet dit jaar vanwege corona verplaatst worden naar september. In samenwerking met de in De Kiel woonachtige beeldend kunstenaar, workshopgever, illustrator en grafisch vormgever Judith Schmidt is er voor Havelte een alternatief bedacht om de zelfstandig wonende senioren kunstzinnig te prikkelen en in verbinding te brengen met jeugdige dorpsgenoten.

Het bericht Zwaluwen verbinden jong en oud in Havelte verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!