Subsidie voor boek over kunstenaar Stien Eelsingh

Meppel – WBooks kan rekenen op een bijdrage van € 1.750 uit het Prins Bernhard Cultuurfonds voor het uitbrengen van het boek over Stien Eelsingh. Ter gelegenheid van de opening van Stedelijk Museum Meppel in mei 2021 verschijnt een nieuw standaardwerk over de ‘Staphorster’ kunstenaar Stien Eelsingh.

In het museum zal een permanente expositie van werk van Stien Eelsingh te zien zijn. Het boek wordt geschreven door kunsthistoricus Mieke de Wit, en bevat een groot aantal aansprekende werken van de kunstenaar.
WBooks is een van de aanvragers die een bijdrage gehonoreerd ziet worden door het fonds. Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe heeft in de eerste vergadering van 2021 in totaal € 85.206 beschikbaar gesteld voor de ondersteuning van 27 projecten op het gebied van cultuur en natuurbeheer in Drenthe. Deze projecten zijn initiatieven van stichtingen en verenigingen van amateurs en vrijwilligers.

Verder gaat een bedrag van 1600 euro naar het Meppeler Muziekfestival. In De Wolden krijgt de vereniging voor natuurbescherming Zuidwolde e.o een bedrag van 490 euro voor de aankoop van educatieve materialen. IVN Hoogeveen krijgt 350 euro. Muziekvereniging VCE Westerveld krijgt 850 euro, stichting Roestvrij Theater in Diever pakt in de regio het grootste bedrag: 5500 euro van Drenthe en 4500 euro van het Cultuurfonds. Het geld is bestemd voor de productie de Nachtelijke Beleving.

Grauwe kiekendief

Bijzonder is de bijdrage aan het educatieproject Overlevingsmogelijkheden van wulpenkuikens in het agrarisch gebied van Drenthe ten behoeve van bescherming. De Stichting Grauwe Kiekendief, kenniscentrum akkervogels kan rekenen op een bijdrage van € 6.000 uit het Sayers Fonds voor het educatieproject Overlevingsmogelijkheden van wulpenkuikens in het agrarisch gebied van Drenthe ten behoeve van bescherming.
Als broedvogel van het Drentse boerenland hebben Wulpen het zwaar. Veel nesten mislukken als gevolg van agrarische werkzaamheden. Nesten die gespaard worden door de inzet van weidevogelbeschermers mislukken vaak alsnog door roofvijanden.
In 2018 zijn Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels en Landschapsbeheer Drenthe gestart met het plaatsen van stroomdraadomheining rond nesten. Op deze wijze komt het merendeel van de nesten wel uit. Later hebben we ook gekeken naar de overleving van de kuikens. In 2021 willen we ons onderzoek naar de overleving van gezenderde wulpenkuikens voortzetten. Ter bescherming willen we percelen omrasteren en ze hierbinnen volgen binnen antennevelden. Dit in de wereld unieke onderzoek levert 24/7 informatie op. Verworven inzichten stellen ons in staat om maatwerk te kunnen leveren ten aanzien van de bescherming van de wulp in Drenthe.

Landelijke richtlijnen

Het Cultuurfonds Drenthe werkt aan de hand van landelijke richtlijnen. Bijdragen worden beschikbaar gesteld voor bijzondere activiteiten van en voor amateurs en vrijwilligers. In 2021, op 25 juni, 24 september en 17 december behandelt het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe nieuwe aanvragen, die tot 6 weken vóór die datum kunnen worden ingediend.

De Toneelvereniging Erica uit Yde kan rekenen op een bijdrage van € 3.500 uit het Jenny Vrieling Fonds voor de uitvoering van 6 openluchtvoorstellingen “Hier is alles Goud” in juni 2021 bij Het Zandgat te Yde.
In navolging van de openluchtproductie ‘Het meisje van Yde’ zal door toneelvereniging Erica wederom een openluchtvoorstelling worden gebracht. Dit met de doelstelling hier een driejaarlijkse traditie van te maken. Toneelvereniging Erica is ervan overtuigd dat, gezien de grote belangstelling voor de voorgaande productie, ze in een behoefte voorzien van een breed publiek in de regio maar ook daarbuiten. Tevens leeft in de zomermaanden een grote traditie van openluchtvoorstellingen niet alleen in Drenthe, maar ook in de rest van Nederland.

De Stichting Vrijdag Alles Mag kan rekenen op een bijdrage van € 10.000 voor de presentatie Writer’s Block Emmen, een openbaar kunst event met mural art en street art, van 13 tot 17 mei 2021 in het Rensenpark te Emmen.
Writer’s Block is een event waar mural art en street art in al zijn vormen en verschijningen centraal staat. Het is de grootste gratis viering van openbare kunst van Drenthe, wat plaats zal vinden in mei 2021 in het Rensenpark te Emmen. Kunst buiten de musea, buiten de galeries, buiten de ateliers. De straat als canvas en expositieruimte. Writer’s Block Emmen presenteert street art die verwondert, inspireert, kleur geeft, soms schuurt, maar vooral zelfbewustzijn stimuleert. Het event biedt een platform aan een bruisende jonge (street) art-scene waarbij we zowel lokaal als (inter)nationaal talent laten zien aan een breder publiek en de samenwerking zoeken tussen de stad en de kunstenaars.
Een lang weekend is de Emmen het kloppende urban hart van Noord-Nederland. Street art kunstenaars uit Drenthe en/of met roots in Drenthe en (inter)nationale kunstenaars van buitengewone klasse gebruiken (een deel van) de stad als hun canvas en expositieruimte.

Het bericht Subsidie voor boek over kunstenaar Stien Eelsingh verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!