OM: geen strafrechtelijke vervolging NAM vanwege gaswinning

Emmen – Het openbaar ministerie (OM) wil de NAM in Assen niet strafrechtelijk vervolgen voor het veroorzaken van levensgevaar door gaswinning. Het OM concludeert na uitvoerig onderzoek dat er geen bewijs is voor opzettelijk strafrechtelijk verwijtbaar handelen.

In 2017 eisten de Groninger Bodem Beweging en enkele individuele klagers uit de provincie Groningen via een artikel 12 procedure dat de NAM zou worden vervolgd. Het gerechtshof gelastte het OM om te onderzoeken of er bewijs is voor de aanklacht.

Dit onderzoek is onder verantwoordelijkheid van de officier van justitie van het parket Noord-Nederland uitgevoerd door de FIOD. In maart 2018 is begonnen met het getuigenverhoor van klagers bij de rechter-commissaris. Ook zijn diverse locaties bezocht. Het omvangrijke onderzoek beslaat de periode 1993 – 2018 en heeft geresulteerd in een proces-verbaal van circa elfduizend pagina’s.

Geen levensgevaar

Uit het onderzoek is gebleken dat er sprake is van aanzienlijke schade aan woningen als gevolg van de door gaswinning veroorzaakte aardbevingen. In onderzochte gevallen bleek de constructie van de woningen aangetast. Echter, er blijkt dat in geen enkel geval, als gevolg van deze schade, concreet gevaar voor het leven van de bewoners is ontstaan.
Naar het oordeel van het OM is in de onderzochte gevallen geen bewijs te vinden voor opzettelijk strafrechtelijk verwijtbaar handelen door de NAM en moet de vervolging daarom definitief worden stopgezet.

“We willen benadrukken dat met deze beoordeling niets wordt afgedaan aan het concrete leed dat klagers en andere gedupeerden tot op de dag van vandaag ondervinden van de aardbevingen als gevolg van de gaswinning. En de daarmee gepaard gaande gevoelens van onveiligheid. Het strafrecht biedt in deze zaak geen reële oplossing voor de problemen van de klagers. Langs andere wegen zal het leed moeten worden gecompenseerd”, aldus Diederik Greive, hoofdofficier van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland.

Het is nu aan het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden om te beslissen of het OM de vervolging inderdaad kan staken. Wanneer dit besluit valt is nog niet bekend.

Het bericht OM: geen strafrechtelijke vervolging NAM vanwege gaswinning verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!