Wijkcentra Meppel weer open voor kwetsbare inwoners

Meppel – De wijkpunten Oosterboer, De Koeberg, De Poele en De Plataan zijn vanaf deze week weer beperkt open. Stichting Welzijn Mensenwerk heeft een aantal kleinschalige activiteiten voor kwetsbare doelgroepen hervat. Het gaat om besloten koffiegroepen, het geheugensteunpunt en de seniorenhuiskamer. Ook jongeren kunnen in de wijkpunten terecht om in overleg een activiteit te doen.

Corine Volleberg, directeur/bestuurder van Welzijn Mensenwerk: “Tijdens de lockdown bieden we mensen veelal individuele ondersteuning. Maar dat is onvoldoende om de sociale gevolgen op te vangen. Persoonlijk contact is essentieel, zeker voor kwetsbare groepen. Gelukkig is een steeds groter deel van oudere, kwetsbare mensen gevaccineerd en kunnen we binnen de maatregelen verantwoord een aantal activiteiten opstarten.”

Preventie is elkaar kennen

Volleberg benadrukt de urgentie van persoonlijke ontmoeting. “Als de coronacrisis één ding laat zien dan is het wel hoe belangrijk het is dat je elkaar ziet en leert kennen. De wijkpunten zijn daarin cruciaal. Het geeft mensen een plek om elkaar te ontmoeten. En voor ons is het een vindplaats. Een manier om mensen te spreken en te zien dat iemand hulp nodig heeft. Dan kunnen wij helpen. Dat is ons vak, dat is preventie.”

Donderdag bracht wethouder Henk ten Hulscher een bezoek aan één van de wijkpunten. “Het doet deelnemers zichtbaar goed om weer onder de mensen te zijn. En het is ontzettend belangrijk voor het werk van de medewerkers van Mensenwerk. Ik hoop dat dit slechts het begin is. En dat we mensen snel weer persoonlijk ondersteuning kunnen bieden.”

Volleberg beaamt dat en geeft aan dat de urgentie groter wordt. “In ons werk zien we de eenzaamheid toenemen. Mensen met een lichte vorm van dementie verslechteren en mantelzorgers raken overbelast. En ook deelnemers van dagbesteding en vrijwilligers geven aan veel behoefte te hebben om elkaar te zien en te spreken. Ik blij dat wij daar veilig en verantwoord aan tegemoet kunnen komen.”

Taskforce Corona

Gemeente Meppel en Welzijn Mensenwerk werken nauw samen om de effecten van corona te dempen. Dat gebeurt in de taskforce corona waarin de gemeente initiatieven van inwoners, ondernemers en professionals in zorg, het onderwijs en maatschappelijke organisaties zoveel mogelijk ondersteunt. “De bereidheid in Meppel om elkaar te helpen is groot. Het kenmerkt de Meppeler betrokkenheid bij elkaar,” aldus de wethouder.

Het bericht Wijkcentra Meppel weer open voor kwetsbare inwoners verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!