Project ‘huishoudelijk medewerkers en gezonde voeding’ zoekt deelnemers

Meppel – Huishoudelijk medewerkers en cliënten van de Zorgzaak en PGVZ in Gemeente Westerveld, Steenwijkerland en Meppel kunnen vanaf mei meedoen aan een onderzoek over gezonde voeding. In een periode van twee tot drie maanden gaan 55+ers samen met hun thuiszorgmedewerker aan de slag met gezond eten en drinken. De ervaringen die alle deelnemers opdoen, wordt door  Wageningen University Research en de betrokken partners gebruikt om te onderzoeken hoe een gezonde leefstijl op deze manier bevorderd kan worden.

Zo lang mogelijk thuis blijven wonen en in de eigen omgeving blijven is voor veel mensen een grote wens. Het onderhouden van een gezonde levensstijl is hierbij van groot belang. Naast dat een gezonde leefstijl bijdraagt aan het welzijn van ieder mens, leidt het op langere termijn ook tot minder belasting van de intensievere zorg. In dit project werken vanuit de Regiocampus de drie gemeenten samen met de betrokken thuiszorginstellingen, Wageningen University Research en studenten van de Hogescholen Windesheim en Viaa. Huishoudelijk medewerkers van PGVZ en de Zorgzaak kunnen zich aanmelden tot 12 april en ontvangen als dank een cadeaubon van  €50,-.

Een mooie kans

„Voor de huishoudelijk medewerkers is dit een mooie aanvulling op hun huidige takenpakket. Zij krijgen training en begeleiding om bij hun cliënten het gesprek aan te kunnen gaan over gezonde voeding. Hoe mooi is het, dat je tijdens werktijd meer aandacht kan besteden aan de cliënt en samen zo samen goede dingen kunt leren over gezonde voeding en vitaliteit”, vertelt Daan Wensing van PGVZ.

Het onderzoek bestaat uit verschillende fasen. Na de training over gezonde voeding en begeleiding, wordt allereerst samen met de cliënt naar het huidige voedingspatroon gekeken. Op basis daarvan wordt een gewenst plan voor gezond eten en drinken gemaakt. Gedurende het traject bespreken de huishoudelijk medewerker en cliënt wekelijks de voortgang en ervaringen. Het onderzoek wordt afgerond met een tweede meting die inzicht geeft in de verbeteringen en mogelijke vervolgstappen.

Succesvolle pilot als basis

Dit onderzoek is een vervolg op een eerste pilot onderzoek dat reeds heeft plaatsgevonden bij een kleinere groep. “Zowel de medewerkers als de cliënten waren enthousiast over de deelname. Medewerkers geven aan dat zij veel geleerd hebben en dat voeding een mooi en ook leuk onderwerp is om te bespreken met hun cliënten naast het reguliere huishoudelijke werk. Het draagt bij aan het sociale contact en de persoonlijke aandacht. Ook gaven zowel cliënten als medewerkers aan dat zij beiden veel bewuster met voeding omgaan en dat dit heeft gemotiveerd om verder te willen gaan met een gezondere leefstijl”, vertelt Hilda Zwiers van de Zorgzaak.

Huishoudelijk medewerkers ontvangen bij deelname naast de mooie ervaring ook een cadeaubon van €50,-. De aanmelding voor het onderzoek voor zowel huishoudelijk medewerkers als cliënten van de Zorgzaak en PGVZ in de gemeenten Meppel, Steenwijkerland en Westerveld staat nog open. Zij die zich willen aanmelden kunnen dat doen via de eigen zorgorganisatie de Zorgzaak of de PGVZ.

Regiocampus

De Regiocampus is dé fysieke plek voor leren, werken en vernieuwen. Professionals en studenten van bedrijven en instellingen uit alle sectoren werken samen in creatieve, innovatieve projecten en proeftuinen. Samen draagt de Regiocampus bij aan een vitaal woon-, werk- en vestigingsklimaat in Zuidwest-Drenthe en Noordwest-Overijssel.

De Regiocampus wordt gevormd door: Isala Diaconessenhuis, Zorggroep Noorderboog, Deltion College, hogeschool Windesheim, hogeschool Viaa, Drenthe College, Gemeente Meppel, Gemeente Steenwijkerland, Gemeente Westerveld, RSG Stad & Esch, ZorgZaak, Rabobank en Welzijn MensenWerk.

Het bericht Project ‘huishoudelijk medewerkers en gezonde voeding’ zoekt deelnemers verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!