SteM stelt een vaste wandelroute langs de grachten voor

Meppel – De fractie van SteM dient donderdagavond een motie in tijdens de gemeenteraad om een historische grachtenwandelroute te realiseren. Sterk Meppel komt hier mee na de commotie die afgelopen donderdag ontstond in de politieke discussie over het al dan niet opengraven van nog een stuk gracht over het Prinsenplein. Een meerderheid van de raad ziet hier niets in: te duur en te weinig effect.

Het plan moet door de gemeente in samenwerking met ondernemers uit de binnenstad, VVV en historische verenigingen worden ontwikkeld. Het geld dat hiermee gemoeid is, kan volgens SteM komen uit het budget dat beschikbaar is voor de herinrichting van het Prinsenplein. Indien noodzakelijk moet budget worden opgenomen in de begroting 2022 (budget voor recreatie & toerisme).

Geen econmische baten

De cultuurhistorische waarden van het centrum en haar grachten zijn groot en reden voor veel mensen om Meppel te bezoeken. Nu het heropenen van een gracht op het Prinsenplein economisch geen baten oplevert, is door SteM naar aanleiding van de vele reacties van inwoners het idee ontstaan om via een wandelroute de waterhistorie van Meppel in beeld te brengen.

Via deze wandelroute wordt het cultuurhistorisch karakter in beeld gebracht wat het bezoek aan Meppel extra zal stimuleren. Op zijn beurt zal dit weer een positief effect hebben op de lokale economie. Door de wandelroute samen met de MHV, VVV en Oud Meppel te ontwikkelen kan er een goed uitgewerkt plan tot stand komen.

Inrichten en uitwerken

Door een volledige route in beeld te brengen, kan deze op eenvoudige wijze al snel in gebruik worden genomen. Deze route kan ingevuld worden met groenelementen, waterelementen, bestrating, kade markeringen en oude foto’s met QR codes. Hierdoor ontstaat een interessante mix van toerisme en historische elementen.

Prinsenplein en Groenmarkt kunnen meteen bij de herinrichting als deel van de route meegenomen worden. Het overige traject kan via oude foto’s met QR codes aangegeven worden en bij latere werkzaamheden verder ingevuld. Het is dus niet nodig om het hele traject in één keer uit te voeren.

Financiële consequenties

Door met Prinsenplein en Groenmarkt te beginnen zijn er volgens SteM op korte termijn nauwelijks financiële middelen nodig omdat de herinrichting van beiden al op de planning staat en daar middelen voor beschikbaar zijn. Aanvullende activiteiten zoals het ontwikkelen van de route en de invulling met QR borden kunnen vanuit het budget voor recreatie en toerisme of economie komen. Omdat de route vooral bij geplande werkzaamheden verder wordt uitgewerkt zullen de financiële middelen vanuit die activiteiten gefinancierd worden.

 

Het bericht SteM stelt een vaste wandelroute langs de grachten voor verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!