De Naoberhoeve in Echten blijft zich verder ontwikkelen

Echten – Ondanks een boete van zo’n 22.000 euro, die de biologisch-dynamisch boerderij De Naoberhoeve kreeg van de overheid, gaat het goed met het bedrijf uit Echten. Bij Gerlof Pronk en zijn vrouw Marijke leven zelfs nog volop plannen.

Het was de afgelopen jaren hectisch op de in wijde omgeving populaire boerderij met eigen boerderijwinkel. Niet alleen hing die omstreden boete als een Zwaard van Damocles boven het hoofd – vanwege een teveel van 5 koeien op een peildatum in 2015 -, ook vertrok de derde partner in de maatschap, Jurre de Vos, en waren er drie droge jaren op rij. „Dat merk je direct aan de koeien, want we konden ons grasland niet beregenen. Scheelde zo 1.000 liter aan melk”, verzucht Gerlof. De groentetuin kon wel worden beregend en dat betekende dat de winkel goed gevuld werd. Met Corona er nog bij, viel zelfs een kleine stormloop te noteren op de winkel. „Er werd veel meer bij boerderijwinkels gekocht, mensen zijn meer gaan nadenken over wat ze eten, waar het voedsel vandaan komt. Wij zijn gelukkig een essentiële winkel en konden dus openblijven.”

Assortiment

Klanten komen van verre, een straal van zo’n 20 kilometer, zoals bijvoorbeeld uit Meppel. Producten die goed lopen, zijn bijvoorbeeld de rauwe melk, maar ook de chocolademelk en -vla, als die in het assortiment zitten. In de periode dat Gerlof maandelijks een bedrag van 1357,85 euro moest overmaken aan de RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, werd ook nog het asbestdak van de grote schuur vervangen. In dat gebouw zit onder meer de winkel, maar ook de kantine, kantoor en de opslagruimte. Direct werd het dak geïsoleerd en dat is te merken binnen. Gerlof laat weten dat het geld voor deze noodzakelijke investering letterlijk bij elkaar geschraapt moest worden.

Op het dak van 700 vierkante meter is ruimte genoeg voor zonnepanelen. „We hebben wel het plan om dat eens te doen, maar we kunnen de stroom nog niet kwijt aan het elektriciteitsnet.” De panelen zouden geschikt zijn om een deel van het dorp Echten van stroom te voorzien. Wellicht is de Postcoderoosregeling een optie. De Naoberhoeve is zelf nog net niet helemaal zelfvoorzienend. Voor de toekomst blijven ze positief ingesteld daar net over het spoor bij Echten. Ondanks 22.000 verkwiste euro’s aan boete. „We hebben gevochten voor meer fosfaatrechten om meer koeien te kunnen houden, maar misschien wil ik wel terug naar25 koeien en alle melk in eigen huis verzuivelen. Dan trekken we gewoon een lange neus naar de overheid.”

Het bericht De Naoberhoeve in Echten blijft zich verder ontwikkelen verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!