Meppeler jeugd: We willen graag weer met onze vrienden op pad

Meppel – Online lessen volgen, je vrienden nauwelijks zien en weinig mogelijkheden voor stage of werk. De coronacrisis heeft veel invloed op het leven van jongeren. Maar het levert ook mooie dingen op. Dat vertelden jongeren deze week in gesprek met wethouder Henk ten Hulscher.

Het is woensdagavond 17 maart, als vier studenten online verbinding maken. Niet voor de zoveelste digitale les, maar voor een gesprek met wethouder Henk ten Hulscher. Aanleiding is het onderzoek van de Meppeler MBO-student Nadira Wisselink (16) naar de effecten van corona op jongeren. In overleg met school zette ze op social media een vragenlijst uit die door vierhonderd jongeren werd ingevuld.

Impact voor jongeren is groot Bijna driekwart van haar leeftijdsgenoten geeft aan dat corona hun leven negatief beïnvloedt. En zo’n zeventig procent zegt problemen te hebben met slapen en de concentratie. “Jongeren missen het sociale contact”, vertelt Nadira. “Door de uitzichtloosheid en verveling voelen zij zich sneller down. Ze hebben vaker ruzie thuis of geen zin meer om dingen te ondernemen. Bij sommige jongeren leidt het zelfs tot burnout klachten of depressieve gevoelens.”

Dagbesteding

Een dag later brengt wethouder Ten Hulscher een bezoek aan een groep jongeren die gebruik maakt van de dagbesteding van Cement Meppel. “Sociaal contact is voor onze jongeren extra belangrijk”, vertelt begeleider Frans ten Veen. “Deelnemers hebben een moeilijke thuissituatie of negatieve ervaringen gehad op school of werk. Het contact met vrienden biedt dan veel steun. En juist dat viel weg.”
Ook mooie dingen De jongeren van Cement zien gelukkig ook positieve effecten. “Het is fijn dat we hier kunnen werken. Dat geeft structuur en onze band is sterker geworden. Maar we willen natuurlijk ook graag weer met onze vrienden op pad.” Ook het onderzoek van Nadira laat zien dat de coronasituatie mooie dingen oplevert. Jongeren zijn meer gaan sparen, hebben geleerd om kleine dingen te waarderen en besteden meer tijd aan familie.

Onbezorgde jeugd

Wethouder Ten Hulscher is onder de indruk van de gesprekken. “Dat de coronacrisis veel impact heeft op jongeren wordt steeds duidelijker. Dat gaat je wel aan het hart. Ik vind het bewonderenswaardig om te horen hoe onze jongeren zich staande houden. En mooi om te zien hoe zij elkaar door deze periode helpen. Ook als gemeente Meppel willen we jongeren zo goed mogelijk ondersteunen.”
Taskforce Corona Dat gebeurt onder meer in de taskforce corona, waarin de gemeente samenwerkt met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties om de negatieve effecten zo veel mogelijk te beperken. In overleg met het onderwijs is extra schoolmaatschappelijk werk beschikbaar gesteld. En jongerenwerk van Stichting Welzijn Mensen Werk, Sport Drenthe, Meppel Actief en Regiocampus Zwolle ontwikkelen projecten, zodat jongeren hun creativiteit kunnen benutten en iets voor de Meppelers kunnen betekenen.

Het bericht Meppeler jeugd: We willen graag weer met onze vrienden op pad verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!