Fotoboek ‘Natuurlijk Dwingelderveld’ is verschenen

Ruinen/Hoogeveen – Van de hand van de Hoogevener Ronald Wilfred Jansen is afgelopen week het nieuwe fotoboek ‘Natuurlijk Dwingelderveld’ verschenen. Het laat het mooie nationaal park zien in de vier seizoenen. Als natuurfotograaf is de auteur regelmatig actief op het Dwingelderveld. ‘Het Nationaal Park ligt op 15 kilometer afstand van mijn woonplaats Hoogeveen. De korte reistijd maakt dat ik Dwingelderveld gemakkelijk kan bezoeken, ook voor een kortere tijd.’

Zijn voorkeur gaat uit naar fotograferen in de ochtenduren. ‘Dan is het licht veelal het mooist, komt de natuur tot leven en zijn er geen of weinig mensen. Soms hangt er dan ook een fraaie grondmist of is er een aansprekende zonsopkomst. De late namiddag biedt ook mogelijkheden, de runderen trekken dan naar hun slaapplek en soms is er ook een riante zonsondergang te zien. Mijn favoriete jaargetijde is het voorjaar, alles komt dan tot leven en de temperatuur is prettig. Mooi aan Dwingelderveld zijn de vele natte veen poelen, iets wat ik veelal mis op de droge Veluwe rondom Arnhem. Ook zijn er wel hoogteverschillen, maar niet zo sierlijk als op de Postbank. Hopelijk dient het grofwild, zoals edelherten en zwijnen zich nog eens aan tijdens mijn leven op Dwingelderveld. Voor grofwild kan men wel terecht op de Veluwe.’

Een selectie

De foto’s in mijn nieuwe fotoboek ‘Natuurlijk Dwingelderveld. In vier seizoenen’ zijn een selectie van foto’s die Jansen de laatste 10 jaar heb gemaakt. Het boek heeft 152 pagina’s. ‘Dat betekent dat niet alle foto’s die ik in Dwingelderveld heb gemaakt een plaats kregen. Helaas lukte het me niet om in Dwingelderveld een mooie foto van een vos of das te maken, hoewel ik die daar wel gezien heb. Fotograferen vanuit een schuilgelegenheid wordt in Dwingelderveld (helaas) niet gepromoot en men moet op de paden blijven en rustgebieden mag men niet betreden. Al struinend en soms dekking zoeken achter een hekwerk of een boom is het moeilijk om erg schuwe dieren die zich overdag zelden laten zien te fotograferen.’

Toch is er volgens Jansen veel te zien en soms doen zich verrassingen voor in het Dwingelderveld. ‘Zoals een tamme ree die meeloopt met runderen of een bloedmaan of komeet. Omdat het gebied relatief donker is, is het ideaal voor nachtopnamen van de sterrenhemel. Ook is het ’s nachts aangenaam stil, wat ik prettig vind. Logisch dat de rustgebieden niet massaal diepgravend betreden orden. Soms ga ik wel circa 20 meter van het pad om bijvoorbeeld ijshaar te fotograferen.’

Coronatijd

Nu in de coronatijd is het extra moeilijk om in Dwingelderveld rust te vinden. Jansen; ‘Overdag staan de parkeerplaatsen vol en lijkt het doordeweeks wel een zondag met al die drukte. De drukte wordt overigens wel geactiveerd door de vele campings van het Dwingelderveld en de horeca en hotels die nauw samenwerken met het uitgestrekte natuurgebied vol heide en bos.’

Het fotoboek ‘Natuurlijk Dwingelderveld. In vier seizoenen’ bevat 130 kleurenfoto’s. Het boek is gedrukt op dik fotopapier en volledig in kleur en betreft bovendien een hardback. Bovendien is het boek gedrukt in eigen beheer, waardoor er ook een prijskaartje aan hangt, namelijk euro 79, exclusief verzendkosten ad euro 1,95 binnen Nederland. ‘Ik heb er echter voor gekozen geen afbreuk aan de kwaliteit van de druk te doen en de foto’s te presenteren in een boek van een behoorlijk formaat, namelijk 25 cm. x 25 cm. In kleur en in een behoorlijk formaat komen de natuurfoto’s beter tot hun recht meen ik. Foto’s zijn gemaakt puur natuur, een enkele maal is een glitterpapier of zaklantaarn gebruikt. Bij weinig lichtomstandigheden en bij nachtopnamen is een stevig statief gebruikt. Verder is gebruik gemaakt van een reflexcamera en vele objectieven van macro tot teleobjectief. In het fotoboek is een bronnenoverzicht, lijst met soortnamen en een verantwoording opgenomen. Ik hoop dat het fotoboek een bijdrage kan leveren aan het respect en behoud van  de natuur en het landschap van Dwingelderveld en voor de lezer een stimulans is er op uit te trekken en foto’s te maken. Want elke natuurfotograaf maakt zijn eigen foto’s.’

Het boek is binnenkort aan de hand van het ISBN nummer in elke goede (internet) boekhandel te koop. Het boek is ook rechtstreeks via de drukker en distributeur PUMBO te bestellen met de verkooplink: https://www.boekenbestellen.nl/boek/natuurlijk-dwingelderveld/9789490482466

Het bericht Fotoboek ‘Natuurlijk Dwingelderveld’ is verschenen verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!