Online snoeicursus jonge hoogstamfruitbomen

Meppel – Landschapsbeheer Drenthe organiseert in maart en april twee online cursussen over het snoeien van jonge hoogstamfruitbomen. Fruitbomen leveren een belangrijke bijdrage aan de soortenrijkdom in Drenthe. Zo vinden diverse diersoorten er voedsel en biedt een boomgaard onderdak aan onder andere de steenuil. Om fruitbomen op de juiste wijze te onderhouden en de groei van fruit te stimuleren, is goede kennis aan te raden. Wilt u hier meer over leren? Meld u dan aan voor een van de cursussen!

De snoeicursus gaat in op het onderhoud van jonge fruitbomen. In de eerste jaren na de aanplant is het namelijk belangrijk om de boom de juiste vorm mee te geven. Op die manier wordt de vruchtgroei gestimuleerd en kunt u na verloop van tijd genieten van heerlijke appels of peren. Wist u bijvoorbeeld dat een appelboom een appelvorm moet krijgen en een perenboom een piramidevorm?

Waardevolle cultuurhistorie

Van oorsprong hadden veel boerderijen in Drenthe een boomgaard die bestond uit verschillende soorten (hoogstam)fruitbomen. Vanwege de waardevolle bijdrage hiervan stimuleert Landschapsbeheer Drenthe de inrichting en onderhoud van boomgaarden.

In tegenstelling tot eerdere snoeicursussen wordt de cursus dit jaar online en op twee avonden gegeven. Deelnemers leren meer over de ontwikkeling, de verschillende beheermogelijkheden van hoogstamfruitbomen en de best mogelijke snoeiwijze. Ze krijgen inzicht in de theoretische achtergronden van het snoeien en praktische tips aangereikt. Tevens wordt aandacht besteed aan bodem en bemesting. Na afloop van de eerste avond krijgen de deelnemers huiswerk mee. Dit kunnen ze de week erna inleveren en vragen stellen, eventueel aan de hand van foto’s. De cursus wordt gegeven door Karin Edens van snoeibedrijf De Boomgaard.

Data en tijd

Cursus 1: donderdag 18 en 25 maart, 19.30 – 21.30 uur (digitale inloop: 19.15 uur)

Cursus 2: donderdag 1 en 8 april, 19.30 – 21.30 uur (digitale inloop: 19.15 uur)

Wilt u zich opgeven voor de snoeicursus? Stuur dan een mail naar info@lbdrenthe.nl. Deelname aan de cursus is gratis voor vrijwilligers van Landschapsbeheer Drenthe. Niet-vrijwilligers betalen €35,-. Deze bijdrage is inclusief cursusmateriaal. Geef in uw mail aan of u vrijwilliger bent bij Landschapsbeheer en of u aan de eerste (maart) of tweede (april) cursus wilt deelnemen. Per cursus geldt een maximaal aantal deelnemers van 20 personen.

Let op! Inschrijven voor cursus 1 kan tot uiterlijk woensdag 17 maart om 12.00 uur. Inschrijven voor cursus 2 kan tot uiterlijk woensdag 31 maart om 12.00 uur.

Het bericht Online snoeicursus jonge hoogstamfruitbomen verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!