Auto’s niet veilig in Meppel, maar Assen spant kroon qua vernielingen

Meppel – Er werden vorig jaar in Drenthe 740 autovernielingen geregistreerd bij de politie: 2,7 vernielingen per 1.000 auto’s. Na Flevoland is het daarmee de provincie met relatief het minste autovandalisme. In Westerveld vond het minste vandalisme plaats in de provincie (5 stuks), De Wolden slechts 12, in Assen het meeste met liefst 190. Meppel scoorde 65 vernielingen. Dit en meer concludeert Independer op basis van politiecijfers over het aantal geregistreerde autovernielingen.

Alleen in Flevoland lag dit aantal lager dan in Drenthe, namelijk op 2 per 1.000 auto’s. Ook in deze provincie werden auto’s minder vaak beschadigd dan elders in Nederland, want het landelijk gemiddelde ligt op 3,7 vernielingen per 1.000 auto’s. Autovandalisme kwam het vaakst voor in Zuid-Holland: hier vonden 4,8 vernielingen per 1.000 auto’s plaats. Hierna volgen Noord-Holland (4,7) en Limburg (4).

Van alle Drentse gemeenten werden in Westerveld – met 0,4 vernielingen per 1.000 auto’s – de minste auto’s beschadigd. In totaal ging het om 5 auto’s. Dit is een daling van 5 auto’s ten opzichte van het jaar ervoor. Na Westerveld vonden in Drenthe per 1.000 auto’s de minste vernielingen plaats in Aa en Hunze (0,7).

In Drenthe kwam het meeste vandalisme voor in Assen: hier vonden per 1.000 auto’s 5,7 vernielingen plaats. Ook in Meppel lag dit aantal relatief hoog (3,9). Emmen, derde qua aantal vernielingen in Drenthe, komt met 3,6 vernielingen per 1.000 auto’s net onder het landelijke gemiddelde.

Allriskdekking

Autobezitters die te maken krijgen met vandalisme-schade aan hun auto krijgen uitsluitend vergoeding van hun verzekering als zij een allrisk-dekking hebben. Onder bepaalde voorwaarden zijn ook mensen met een beperkt casco dekking (ook wel bekend als de WA+) verzekerd van dekking bij ruit- of brandschade. Eelko van Dijk, expert bij Independer, legt uit dat je altijd wel goed moet overwegen of je gaat claimen: “Bij het claimen van een schade aan de auto trekt de verzekeraar vaak direct vijf schadevrije jaren af. Het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd vormt een belangrijke factor voor de hoogte van je premie. Daarom is het altijd de moeite waard om na te gaan of het verstandiger is om schade te claimen of om deze zelf te betalen. Bij beschadiging/diefstal van een zijspiegel kan het bijvoorbeeld financieel aantrekkelijker zijn om reparatie zelf te betalen.”

Kijk hier voor de autovandalismekaart van Nederland

Het bericht Auto’s niet veilig in Meppel, maar Assen spant kroon qua vernielingen verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!