Grootschalige campagne tegen drugslabs in Drenthe

Meppel – Vanaf vandaag start een grootschalige campagne, die mensen bewust moet maken van de gevaren van drugslabs in hun omgeving. Politie Noord-Nederland, RIEC Noord Nederland en LTO Noord bestrijden gezamenlijk de drugslabs in Drenthe. Er is voor Drenthe gekozen omdat hier meermaals drugslabs gevonden werden, zoals in Nijeveen, Zuidwolde en Kerkenveld.

De campagne ‘niet onder mijn neus’ richt zich enerzijds op ondernemers in de buitengebieden om deze te behoeden voor de gevaren van drugscriminaliteit. Anderzijds wordt de campagne ingezet om mensen te wijzen op de signalen van ondermijning, zodat zij eerder melding kunnen maken bij verdacht gedrag. Aanleiding is het stijgende aantal opgerolde drugslabs en dumpingen van drugsafval in Noord-Nederland.

Vorige week werd al bekend dat er een stijgende lijn in Noord-Nederland te zien is, wanneer het gaat om productie- en dumplocaties van synthetische drugs. Om maatschappelijke weerbaarheid tegen deze vorm van criminaliteit te vergroten, starten Politie Noord-Nederland, RIEC Noord Nederland en LTO Noord een gezamenlijke campagne om vooral de drugs uit de buitengebieden te weren.

Tweeledige campagne

De campagne, die wordt gefinancierd vanuit de intensiveringsmiddelen die het samenwerkingsverband van het RIEC Noord vanuit het Rijk heeft ontvangen, is tweeledig. “In eerste instantie willen we de ondernemers in de buitengebieden waarschuwen en zo voorkomen dat drugscriminelen voet aan de grond krijgen hier.” Legt Sybrand Buma, voorzitter van stuurgroep RIEC Noord-Nederland uit. “We richten ons op ondernemers in de buitengebieden, omdat juist die locaties aantrekkelijk blijken te zijn. Denk aan agrariërs of andere ondernemers met grote schuren of loodsen. We willen als overheid voorkomen dat ze hun gebouwen verhuren aan criminelen en geven met behulp van deze campagne aan hoe ontzettend gevaarlijk het is als je je toch laat verleiden. Ondernemers hebben meestal geen goed beeld van de enorme risico’s voor zichzelf en hun omgeving. Eénmaal ingestapt, is het vaak geen optie meer om er zonder kleerscheuren uit te komen.”

Signalen herkennen

De campagne richt zich daarnaast ook op inwoners uit Drenthe, om de signalen van ondermijning te leren herkennen. Bij ondermijning is er geen duidelijke grens meer tussen onderwereld en bovenwereld. Het doel van de campagne is dat mensen eerder melding kunnen maken bij verdacht gedrag omdat zij de signalen van criminaliteit herkennen.

“Ook voor omwonenden brengt een drugslab enorme risico’s met zich mee. Denk aan brand en explosiegevaar door het gebruik van ongekeurde ketels en de veelheid gascilinders in een kleine ruimte. Daarnaast heb je kans dat je chemische dampen zoals zoutzuur dampen inademt. Het is geen “ver van m’n bed show” meer, de drugslabs zitten echt niet meer alleen in het zuiden van het land.” Zegt Jon Warmerdam van Bureau Drugszaken, die de overheid regelmatig traint in de strijd tegen drugs.

Verschillende kanalen

De partners van het RIEC samenwerkingsverband zetten de komende maanden verschillende kanalen in om zo de drugscriminaliteit te helpen verminderen. Op www.nietondermijnneus.nl is een korte film te zien waar je mee wordt genomen in een drugsverhaal. Ook is te zien hoe je een drugslab of drugscrimineel herkent en wat je met die informatie moet doen. Via commercials op RTV Drenthe, social media en posters en flyers worden inwoners van Drenthe de komende tijd gewezen op die signalen.

Het RIEC samenwerkingsverband heeft voor Noord Nederland intensiveringsgelden ontvangen. Het doel van deze rijksmiddelen is om de aanpak van ondermijning te versnellen. Onderdeel van de aanpak is het bevorderen van de weerbaarheid en het vergroten van de bewustwording. Dat is precies het doel van deze campagne.

Het bericht Grootschalige campagne tegen drugslabs in Drenthe verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!