Lunch en bloemen voor de AfvalHelden van Meppel

Meppel Het is deze week de de Week van de AfvalHelden. Reden voor wethouder Jaap van de Haar om de AfvalHelden van de gemeente Meppel in het zonnetje te zetten. Op de gemeentewerf werden alle medewerkers van afvalinzameling en stadsverzorging woensdag getrakteerd op een lunchpakket en bloemen.

Een lege container, schone straten. Het lijkt vanzelfsprekend, maar er gaat een wereld achter schuil. “In Meppel werkt een ploeg van zo’n vijftien gepassioneerde medewerkers iedere dag aan het schoonhouden van onze gemeente“, vertelt Wim Hilberink, bedrijfsleider reiniging van de gemeente. “Samen zorgen ze ervoor dat het afval tijdig wordt opgehaald en dat de stad er netjes en opgeruimd uitziet.”

Afvalinzameling

De gemeente Meppel heeft de afvalinzameling in eigen beheer. Twee inzamelvoertuigen legen iedere dag zo’n 1250 containers. Daarnaast zijn in de gemeente 230 ondergrondse containers. “Die werken met een volmeldsysteem”, legt Hilberink uit. “Als ze voor 85 procent gevuld zijn, krijgen we een seintje en rijden we ernaar toe. We hebben in totaal zeven chauffeurs die het afval inzamelen en daarna naar een afvalverwerker brengen.”

Daarnaast kent Meppel een team stadsverzorgers. Zeven medewerkers die ervoor zorgen dat de gootjes worden geveegd, prullenbakken worden geleegd en dat zwerfafval wordt opgeruimd. Dat doen ze iedere dag met vijf veegmachines via vastgestelde routes. Iedere wijk heeft zijn eigen machine. Ook heeft Meppel zo’n zestig vrijwillige AfvalHelden die zwerfvuilroutes lopen en daarmee de straten en bermen schoon houden.

Schoon en leefbaar

De AfvalHelden van Meppel werden woensdag op de gemeentewerf toegesproken door wethouder Jaap van der Haar. “Dankzij jullie ligt Meppel er schoon bij. Dat is belangrijk. Voor het oog en voor het milieu. En een schone leefomgeving geeft inwoners een gevoel van veiligheid. Ik wil jullie bedanken voor jullie passie en betrokkenheid. Jullie houden onze gemeente schoon en leefbaar.”

Ook Hilberink is trots op ‘zijn’ ploeg. “Het is een hecht team met gepassioneerde vakmensen. En met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Toen we tijdens het winterweer achterstanden opliepen, werden die zo snel mogelijk ingelopen. Eerst de eigen routes rijden en daarna de achterstand inhalen. Dat hoef je niet te vragen, dat doen ze gewoon. En ze zijn ontzettend trots op hun voertuigen, daar mag geen krasje opkomen en ze worden piekfijn onderhouden. Een mooie club om mee te werken.”

In de Week van de AfvalHelden worden medewerkers uit de afvalbranche in het zonnetje gezet. De week is een initiatief van de NVRD, Vereniging Afvalbedrijven en O&O Fonds GEO om alle medewerkers uit de afvalbranche een hart onder de riem te steken.

Het bericht Lunch en bloemen voor de AfvalHelden van Meppel verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!