Kappers en scholen open, winkelen op afspraak

Meppel – Goed nieuws op de persconferentie van Rutte en De Jonge, deze dinsdagavond. Er komen versoepelingen. We mogen weer naar de kapper, de scholen gaan open en winkelen mag op afspraak. Ook mogen jongeren weer volop sporten. Maar daar blijft het voorlopig dan ook bij, qua goed nieuws. De avondklok blijft wel bestaan.

Op zaterdag 27 februari is het op de kop af een jaar geleden dat de eerste officiële Nederlandse coronapatiënt bekend werd. Het was het begin van een bizarre periode waar we nog steeds in zitten. Maar we zijn op weg naar betere tijden, volgens Rutte. Hij komt dan ook met enkele versoepelingen van de lockdown. Maar, drukt hij iedereen op het hart, deze zijn niet onomkeerbaar en niet gratis. De basismaatregelen (1,5 meter en zo) blijven door deze stap enorm belangrijk.

De versoepelingen op een rij:

  • De middelbare scholen gaan open, en ook het mbo mag gedeeltelijk aan de slag. Dit gaat in vanaf maandag 1 maart, maar wel onder dezelfde voorwaarden als in het basisonderwijs. Als er dus iemand besmet blijkt te zijn, gaat de hele klas in quarantaine en iedereen met wie ze contact hebben gehad binnen de school. Het voortgezet onderwijs gaat minimaal één dag per week naar school, maar als er meer mogelijk is, dan graag. Voor mbo geldt één dag per week naar school. De anderhalve meter afstand en de mondkapjes bij beweging in het gebouw blijven erg belangrijk. De uitzonderingen voor examen- en praktijkklassen blijven van kracht.
  • Vanaf 3 maart mogen de contactberoepen weer aan de slag, met uitzonderingen van de sekswerkers. Reserveren en een checkgesprek vooraf is verplicht om de gevaren zo klein mogelijk te houden. “Het openstellen van de contactberoepen is belangrijk voor de ondernemers én de klanten. Doordat het één op één contact is dat niet vaak plaatsvindt, is het veilig genoeg,” aldus Rutte. Het dragen van een mondkapje is verplicht, en als het mogelijk is dan altijd anderhalve meter afstand houden.
  • Winkelen op afspraak wordt mogelijk vanaf 3 maart. Klanten moeten hiervoor minstens 4 uur van tevoren een afspraak maken, ook hier geldt een checkgesprek vooraf. Dit leidt tot iets meer lucht voor de winkeliers. Winkelen mag met maximaal 2 personen per verdieping en maximaal 6 keer per uur. Dat betekent dus minstens 10 minuten per klant.
  • Buitensport wordt mogelijk voor jongeren tot 27 jaar. Dit gaat ook in op 3 maart. Deze regeling was al mogelijk voor jongeren tot 18 jaar, maar wordt dus uitgebreid. Competities zijn nog steeds niet mogelijk, het gaat echt om sporten binnen eigen team en club. Tijdens het sporten is de anderhalve meter niet verplicht.

Stap voor stap
Zoals gezegd zijn de versoepelingen niet gratis en niet onomkeerbaar. “We zullen er alles aan doen het onderwijs niet nog een keer te moeten sluiten. Het maatschappelijk belang is te groot en we kunnen het de betrokkenen niet aandoen. Maar als de cijfers weer door het dak gaan, moet er aangescherpt worden en dat willen we natuurlijk niet. We willen stap voor stap meer ruimte geven aan alle sectoren.”

Basisregels
“Het lijken kleine stappen, maar het blijft spannend,” zegt Rutte. “De basisregels blijven dan ook heel belangrijk. Was je handen, draag een mondkapje, houd afstand en ga niet onnodig reizen. Heb je klachten? Laat je dan testen. En wacht je testafspraak en -uitslag af in quarantaine. Is je test positief? Dan blijven je huisgenoten of familieleden ook in quarantaine. Een op de vier mensen die besmet is, blijkt toch even naar de supermarkt te gaan, of de hond uit te laten. En dat is niet de bedoeling. Als iedereen zich aan de afspraak houdt, kunnen we meer risico’s nemen.”

Avondklok
Rutte laat overigens weten dat de versoepelingen alleen mogelijk zijn met de bestaande maatregelen. Dat houdt in dat je nog steeds maar één persoon per dag op visite mag ontvangen. De avondklok wordt verlengd tot en met 15 maart. Op 8 maart is er weer een persconferentie, dan wordt er besloten over de voortgang van de situatie.

Het bericht Kappers en scholen open, winkelen op afspraak verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!