Laatste loodjes coronacrisis loodzwaar voor de Drentse vrijetijdssector

Assen – Door corona komen er nog maar weinig toeristen naar Drenthe deze winter. Voor Drenthe is de winter vaak al een rustig seizoen maar de bezitting bij de verblijfsaccommodaties is nu wel erg laag. De gevolgen van de coronacrisis drukken vooral zwaar op hoteliers en eigenaren van groepsaccommodaties. De verschillen in de sector zijn groot, blijkt uit de laatste meting van de Corona Monitor die Marketing Drenthe hield onder de Drentse vrijetijdsondernemers.

Astrid Crum directeur Marketing Drenthe meldt dat vooral de groepsaccommodaties al het hele jaar hard worden geraakt door de maatregelen. De eigenaren van de groepsaccommodaties hadden grote omzetverliezen in 2020 en er komen nog steeds weinig boekingen binnen. Ook hoteliers maken zich grote financiële zorgen en kunnen mogelijk hun personeel niet behouden. Bungalowparken en eigenaren van losse vakantie woningen zagen in 2020 juist een flinke omzetstijging. Astrid Crum: “Een grote groep Nederlanders (her)ontdekten afgelopen jaar Drenthe als vakantiebestemming en komen graag dit jaar terug.”

Huisjes populair

Komende week start de voorjaarsvakantie in het Noorden. Gasten waren de laatste weken afwachtend en boekten vaker last-minute. De eigenaren van bungalowparken en losse vakantiewoningen zien inmiddels dat de boekingen voor de voorjaars-, meivakantie en zomer weer toenemen. Astrid Crum: “In de voorjaarsvakantie zijn de huisjes goed bezet. Gasten kiezen graag voor een comfortabel verblijf met veel faciliteiten in de vakantiewoning en in een mooie rustige en groene omgeving”. Hoteliers en B&B eigenaren zien daarentegen nog maar weinig boekingen. Zij kunnen in deze tijd hun gasten maar weinig bieden. Attracties en musea zijn gesloten, evenementen gaan niet door en de winkels zijn eveneens dicht.

Hygiënemaatregelen

Ondernemers zijn hoopvol naar het toeristisch seizoen voor 2021 maar het blijven onzekere tijden. Volgens de ondernemers letten gasten extra op goede hygiëne maatregelen, rust en ruimte in en rondom het verblijf én flexibele annuleringsmogelijkheden. Astrid Crum: “We zien dat Nederlanders er graag weer op uit willen trekken. We verwachten dat komend jaar veel Nederlanders hun vakantie in eigen land doorbrengen. Drenthe sluit dan goed aan bij de behoefte van Nederlanders aan rust, ruimte en natuur”. Een meerderheid van de ondernemers steunt nog steeds het overheidsbeleid (54%). Dit percentage blijft gedurende de crisis redelijk stabiel. Eerder lag de steun steeds rond 58%, nu is dat met 54% iets lager.

Het bericht Laatste loodjes coronacrisis loodzwaar voor de Drentse vrijetijdssector verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!