Wandschildering voormalige HBS blijft behouden

Meppel – De decennia oude wandschildering in de aula van de voormalige HBS en Stad & Esch locatie aan het Zuideinde blijft bewaard. Met een speciale techniek wordt de verf- en stuclaag losgehaald en overgezet op platen. Over een paar maanden wordt het kunstwerk teruggeplaatst in de aula van de Stad & Esch locatie op Ezinge. Restaurateurs beginnen vrijdag 19 februari met het losmaken.

De wandschildering werd in 1963 gemaakt door kunstenaar Folkert Haanstra. Haanstra maakte de wandschildering ter ere van de toenmalige nieuwbouw, de aanbouw aan de HBS langs de Prinses Marijkestraat. De wandschildering is sindsdien, mede door zijn prominente plaats in de aula en opvallende kleuren, een beeldende herinnering van menig oud leerling aan de middelbare schooltijd. Nu, bijna zestig jaar later, heeft Stad & Esch inmiddels haar intrek genomen in het nieuwe schoolgebouw op Ezinge.

Appartementen

In de voormalig schoollocatie aan het Zuideinde worden appartementen gerealiseerd door ontwikkelaar Schavast B.V. Bij deze omvorming kon de wandschildering niet behouden blijven. De gemeente Meppel startte daarom een onderzoek naar alternatieve mogelijkheden om het kunstwerk te behouden. Erfgoedvereniging Heemschut Met de techniek die nu wordt toegepast wordt het kunstwerk zoveel mogelijk in originele staat bewaard. De relatief hoge kosten, zo’n 55.000 euro, leken nog roet in het eten te gooien. Erfgoedvereniging Heemschut vond echter meerdere partijen bereid om een duit in het zakje te doen. Mede de royale bijdrage van Stichting Waarborgfonds Meppel zorgde er uiteindelijk voor dat het benodigde budget grotendeels binnen is en dat de restaurateurs nu aan de slag kunnen.

Wethouder Van der Haar is ingenomen met het behoud van het kunstwerk: “Er zijn heel veel mensen die zich hier sterk voor hebben gemaakt. Die betrokkenheid bij dit stukje Meppeler historie vind ik mooi om te zien. En ik vind het fantastisch dat we het kunstwerk straks weer thuis kunnen brengen in de nieuwe school van Stad & Esch.”

De restaurateurs zijn naar verwachting enkele weken bezig met het verwijderen van de wandschildering. Daarna volgt een aantal vervolgbehandelingen in de werkplaats, voordat het kunstwerk teruggeplaatst kan worden in de nieuwe school. Naar verwachting zal dat in de loop van dit jaar gebeuren. Naast het waarborgfonds dragen ook Stichting Beeldende Kunst en de gemeente Meppel financieel bij. Met de provincie Drenthe en Burgerweeshuis Meppel lopen nog gesprekken over financiële steun. Erfgoedvereniging Heemschut is nog op zoek naar de laatste middelen om de gehele restauratie en terugplaatsing af te kunnen ronden.

Het bericht Wandschildering voormalige HBS blijft behouden verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!