Domotica-onderzoek in Vledder door studenten afgerond

Meppel/Vledder – Vierdejaarsstudenten van de opleiding Verpleegkundige van Drenthe College Meppel en twee studenten van Hanzehogeschool in Groningen hebben in Vledder onderzoek gedaan naar domotica en de wens om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. De studenten hebben onlangs de onderzoeksresultaten en aanbevelingen online gepresenteerd aan de opdrachtgevers uit het dorp; een groep vooruitstrevende bewoners onder leiding van Dorpsbelang Vledder en stichting Noabuur.

Aanleiding voor het onderzoek is de vergrijzing in het dorp en de rol die moderne technologie hierin kan vervullen. Negentien mbo-studenten hebben onder andere interviews afgenomen bij inwoners en bestuurders van het dorp in de gemeente Westerveld. Zo zijn de studenten meer te weten gekomen over de kennis van domotica bij de Vleddernaren en kon de conclusie worden getrokken dat de geïnterviewden open staan voor dergelijke technologische ontwikkelingen. Ook is er theorieonderzoek gedaan naar domotica-mogelijkheden, de wet- en regelgeving rondom domotica, privacy en de manier van communiceren over een dergelijk onderwerp. Dit heeft verschillende adviezen en aanbevelingen opgeleverd waar Dorpsbelang Vledder samen met stichting Noabuur mee aan de slag kan. Ook een eventueel vervolgonderzoek met een nieuwe groep studenten in de toekomst wordt niet uitgesloten.

Practoraat Zorg

Binnen Drenthe College houdt het Practoraat Zorg en (Sensor)Technologie zich bezig met onderwijsvernieuwing, kennisontwikkeling en praktijkgericht onderzoek naar technologische ontwikkelingen en de toepasbaarheid daarvan in Drenthe. Actuele vraagstukken, zoals die in Vledder, worden door het Practoraat geïnventariseerd en samen met studenten en docenten onderzocht. Door praktijk- en theorieonderzoek te doen wordt de onderzoekende houding van de student gestimuleerd. Het Practoraat werkt nauw samen met verschillende lectoraten van de Hanzehogeschool Groningen.

Het bericht Domotica-onderzoek in Vledder door studenten afgerond verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!